image_alt_text image_alt_text

Πώς θα ήταν αν πετούσα;

Στην παράσταση «Πως θα ήταν αν…;» από την ομάδα «πτώση/πτήση»

«Πώς θα ήταν αν κοιμόμουν σ’ ένα αστέρι;_Πώς θα ήταν άκουγα τη σιωπή;
Αν έλιωνα σαν το κερί; Αν έβλεπα στο σκοτάδι; Αν άρεζα στον εαυτό μου;
Πώς θα ήταν αν αγαπούσα τα πάντα μου;»

Κάποιοι άνθρωποι εύχονται να μπορούσαν να είναι πλούσιοι, δημοφιλείς, επιτυχημένοι. Κάποιοι άλλοι εύχονται να μπορούσαν απλά να δουν, να ακούσουν, να πιάσουν ένα στυλό και να γράψουν ή να ζωγραφίσουν.


image01

Η ομάδα «πτώση/πτήση» έδωσε, στα πλαίσια της διοργάνωσης "ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ - 2015" που φιλοξενεί το "Σχήμα εκτός άξονα", μια performance με θέμα την αναπηρία.
Η παράσταση δεν αναφερόταν απλά στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά το παρουσίαζε «εκ των έσω». Οι ηθοποιοί, μπαίνοντας στη θέση και στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων με αναπηρία, χρησιμοποιώντας κυρίως τα σώματά τους και λιγότερο το λόγο, μας προβλημάτισαν και μας έδειξαν με εκκωφαντικό τρόπο τη ζωή χωρίς αυτά που θεωρούμε δεδομένα.


image01

Είναι αλήθεια πως όσοι άνθρωποι είναι υγιείς και αρτιμελείς, πολλές φορές δεν εκτιμούν όσα έχουν. Τα περιφρονούν και τα παραμελούν. Σηκώνονται-δουλεύουν-κοιμούνται καθημερινά, χωρίς να σκεφτούν για ένα λεπτό «Πώς θα ήταν αν..;»
Κάποιοι άλλοι δε θέλουν να είναι το επίκεντρο της προσοχής, απλά μερικές φορές φοβούνται. Θέλουν κάποιον να κάθεται κοντά τους, να ακούσει τις βουβές κραυγές τους και να φωτίσει τα θολά τους βλέμματα.
Κάποιοι άνθρωποι θέλουν τελικά να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι.


image01

Είδαμε έναν άνθρωπο να γράφει. Πρώτα με το δεξί, μετά με το αριστερό, μετά με το στόμα. Να μην τα παρατάει. Να απελπίζεται, αλλά να υπομένει και να επιμένει. Να πετάει τα γραπτά του το ένα πίσω απ τ’ άλλο, αλλά να έχει την «αισιοδοξία» να του χορεύει, παροτρύνοντάς τον να συνεχίσει.

Το πραγματικά αξιόλογο και μοναδικό με την συγκεκριμένη ομάδα και είναι πως όλη η δουλειά που παρουσιάστηκε ήταν σκηνοθετημένη από το σύνολο της ομάδας. Δεν υπήρχε κάποιος στον ρόλο του σκηνοθέτη και όλη η παράσταση βασιζόταν σε αυτοσχεδιασμούς που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των προβών, συντέθηκαν μαζί και δημιούργησαν ένα άρτιο αποτέλεσμα.


image01

Η ομάδα «πτώση/πτήση» είναι μια ‘επαγγελματικά ερασιτεχνική’ ομάδα που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από μια αντίστοιχη καθαρά επαγγελματική. Τα σώματα των ηθοποιών λειτουργούν απόλυτα εναρμονισμένα με την εξαιρετική μουσική που έχει συνθέσει για την παράσταση ο Γιώργος Καρράς, μεταδίδοντάς μας πότε μεμονωμένα και πότε μαζικά τις εκάστοτε συνθήκες και τα συναισθήματα των υποδυόμενων ρόλων. Είναι από τις περιπτώσεις που αξίζουν να υπάρχουν στο καλλιτεχνικό στερέωμα, που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και παρουσιάζουν ένα αποτέλεσμα που μπορεί πολλές φορές να ξεπερνάει μεγάλες και δημοφιλείς παραγωγές.


image01

INFO Παράστασης

΄Πώς θα ήταν αν΄ από την ομάδα 'Πτώση/πτήση'

Σκηνοθεσία: Η ομάδα πτώση/πτήση
Μουσική: Γιώργος Καρράς (Τρύπες)
Σχεδιασμός φώτων: Γιώργος Τσάβαλος
Τεχνικές κατασκευές σκηνικών: Στέφανος Ντούλιας
Βοήθεια στην ενδυματολογία: Golondrina
Μάσκες: Μαρία Καλογραιάκη
Φωτογραφία - Βίντεο: Σταύρος Παπαγεωργίου
Γραφιστική: Βαγγέλης Καλοχριστιανάκης

Performers:
Αβραάμ Ανδριάνα | Απτσιαούρι Οτάρι Γεώργιος | Μαργαρού Αλίκη | Ναβραζίδης Γιάννης | Στεφανίδου Μαρία | Τσακιρίδου Κατερίνα

INFO αφιερώματος

κείμενο: νίκη ζερβού
φωτογραφίες: τάσος θώμογλου
μουσική: γιώργος καρράς
επιμέλεια: ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκαςΗ ομάδα «πτώση/πτήση» είναι μια ‘επαγγελματικά ερασιτεχνική’ ομάδα που τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από μια αντίστοιχη καθαρά επαγγελματική.