R

e

j

e

c

t

e

d

t

h

e

a

t

e

r

θΘ - Εργασία Βάκχες

Στην παράσταση "Εργασία Βάκχες" στο BlackBox

'Εγώ ο Διόνυσος, ο γόνος του Διός'

Το πιο σκοτεινό, το πιο ανατριχιαστικό -από όσο μπορώ να θυμάμαι- έργο του Ευριπίδη και γενικά των αρχαίων τραγωδών μας, είναι τούτο εδώ, οι Βάκχες.

Ο -ορισμός του τραγικού ήρωα - Πενθέας, θα διατηρήσει τα προσωπικά του πιστεύω ακλόνητα ως το τέλος. Θα αντιταχθεί στην επιθυμία του θεού, στην αλλαγή και στο καινούριο, όταν όλοι γύρω του την έχουν αποδεχθεί και υιοθετήσει (με τη θέλησή τους ή μη).
Θα κρατήσει ουσιαστικά την ατομικότητά του ως το τέλος, ή καλύτερα αυτό του το κατόρθωμα είναι που θα φέρει και το τέλος του. Και μάλιστα με τρόπο ειρωνικά τραγικό. Ο ήρωας που λυσσασμένα ορκιζόταν πως θα νικήσει τον θεό, θα καταλήξει να "μεταμορφωθεί " σε Μαινάδα, σε ζώο (λιοντάρι) και να σκοτωθεί τελικά από την μητέρα του και να διαμελιστεί από τις υπόλοιπες Μαινάδες. Περήφανη στάση ζωής, εξευτελιστικός όμως θάνατος, που έρχεται ως συνέπεια της στάσης αυτής , αναιρεί και ειρωνεύεται την κάθε λέξη που είχε ξεστομίσει ο Πενθέας και όλο το αξιακό σύστημά του.

θΘ - Εργασία Βάκχες

Και ερχόμαστε στη solo performance "θΘ - Εργασία Βάκχες". Ένας μόνο άνθρωπος θα έρθει αντιμέτωπος σχεδόν με κάθε ρόλο. Θα μεταμορφωθεί στα πάντα, μπροστά στα μάτια σου, μέσα στα αυτιά και το μυαλό σου. Την ώρα που νομίζεις πως τον βλέπεις, τον ακούς. Και την ώρα που νομίζεις πως τον ακούς, τον βλέπεις.

Το σκοτάδι παίζει καθοριστικό ρόλο. Μια άυλη αυλαία που πέφτει και ανοίγει, δίνοντας τον χρόνο στον πρωταγωνιστή να μπει σε άλλους χαρακτήρες, ψυχή και σώμα. Αλλά μη νομίζεις πως ενώ συμβαίνει αυτό, εσύ απλά περιμένεις. Όχι. Ο ρυθμός είναι ασταμάτητος, τα σκοτάδια φτιάχνουν δράση, κυκλοφορούν ψιθύρους και συνεισφέρουν άψογα στην μυστικιστική ατμόσφαιρα που οφείλει να έχει οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Διόνυσο.

θΘ - Εργασία Βάκχες

Και το στοχευμένο φως όμως δεν έχει σκοπό να σε καθησυχάσει. Δημιουργεί κινηματογραφικά κάδρα, τονίζει τα στοιχεία που διαχωρίζουν τους χαρακτήρες, δίνει ζωή στη μουσική και ένταση στις αλλαγές. Ορίζει την κάθε αρχή και το κάθε τέλος. Και είναι όσο πρέπει, όταν πρέπει. Για να δεις μόνο αυτά που μπορείς να δεις και να φανταστείς τα υπόλοιπα.

θΘ - Εργασία Βάκχες

Οι (ηχογραφημένες) φωνές μιλούν αργά και καθαρά, ακούς την κάθε παύση τους και την κάθε λεπτομέρεια της άρθρωσης. Με αυτές θα κάνει διάλογο ο πρωταγωνιστής. Το ίδιο θα αισθανθείς πως κάνεις κάποιες στιγμές κι εσύ. Και εδώ πια, είσαι αντιμέτωπος με το ίδιο σου το μυαλό, τις κρυμμένες σκέψεις που σε αναγκάζει να φέρεις μπροστά ο Διόνυσος και την αποδοχή της ματαιότητας του ανθρώπου και του εαυτού σου.

Μια θεατρική, εικαστική, μουσική, κινησιολογική καλλιτεχνική δημιουργία που δε θα σας αφήσει ήσυχους και βολεμένους. Δεν θέλει και δεν πρέπει να το κάνει άλλωστε. Και με ένα τέλος που δίνεται με έναν τρόπο-έκπληξη, που αν και μάλλον θα "έχει" κυκλοφορήσει, δε θα το πω εδώ, έστω και για τον έναν που δεν του αρέσουν τα spoilers.

θΘ - Εργασία Βάκχες

Μέχρι και την Παρασκευή 27/11 στο BlackBox.

Συντελεστές Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Σκηνοθεσία/ερμηνεία: Ανδρέας Κωνσταντίνου
Μουσική: Κωστής Λιολιόπουλος
Art επιμέλεια παράστασης: Κωνσταντίνος Παυλίδης
Ενδυματολόγος: Ελεάνα Θαλλασούδη
Graphic design/Photography: Mike Rafail

Περισσότερα, μπορείτε να δείτε εδώ.

θΘ - Εργασία Βάκχες

κείμενο | τάσος θώμογλου
φωτογραφίες | Mike Rafail
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης