Ρωμαίος και Ιουλιέτα On the Road, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Ρωμαίος και Ιουλιέτα On the Road, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Ρωμαίος και Ιουλιέτα εν έτει 2015

Στην παράσταση ‘Ρωμαίος και Ιουλιέτα... on the road’, του ΚΘΒΕ. (+Rejected Photostory)

Με τη διασκευή της ερωτικής τραγωδίας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»__άνοιξε την Κυριακή 4 Οκτωβρίου τη θεατρική περίοδο 2015-2016 το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μ. Λαζαριστών και απέσπασε τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα του κοινού. Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα... on the road» είναι μια παράσταση που απευθύνεται κυρίως στους εφήβους και αναζητά τους κώδικες της ηλικίας τους, μετά από εντατική έρευνα των συντελεστών πάνω στο στόχο τους. Κατόρθωσαν έτσι, να μεταφέρουν με επιτυχία στο σήμερα την πιο εμβληματική ιστορία όλων των εποχών.


image01

Στόχος της παράστασης ήταν να αφηγηθούν οι ίδιοι οι ηθοποιοί επί σκηνής την ιστορία, χρησιμοποιώντας ως αφηγηματικό μέσο άλλοτε το χορό και άλλοτε το βίντεο. Μια multimedia παράσταση που βρήκε τον τρόπο να ξεφύγει από το κλασικό κείμενο. Μιλάει τη γλώσσα του σώματος και του ρυθμού, μπολιάζει την παράσταση με στίχους Ελλήνων ποιητών, κείμενα πολιτικά για την ανεκτικότητα, το μίσος και το ρατσισμό, ρεπορτάζ για την προσφυγιά, σκέψεις και εικόνες που γεννιούνται στις ψυχές των ραδιοφωνικών παραγωγών που εκπέμπουν επί σκηνής!


image01

Μας αφηγούνται ιστορίες δρόμου για «λοξούς ρομαντικούς», με αφορμή τον πιο μεγάλο έρωτα του κόσμου. Τι σημαίνει όμως «λοξοί ρομαντικοί»; Είναι όλοι εκείνοι «που τις νύχτες σχεδιάζουν έκτακτα δρομολόγια τραίνων για εκείνους που άργησαν», μας λέει ο Τάσος Λειβαδίτης, ίσως ο πιο ερωτικός ποιητής της σύγχρονής μας ποίησης.


image01

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα δεν ανταλλάσσουν ποτέ λόγια επί σκηνής. Ο ανυπέρβλητος έρωτάς τους βγαίνει μέσα από το βλέμμα και την κίνηση. Κι όμως, οι ήρωες του σαιξπηρικού έργου τρέχουν πάντα με ταχύτητα φωτός ο ένας προς τον άλλο. Έρχονται και πάλι για να μας θυμίσουν ότι ο έρωτας μπορεί να νικήσει το μίσος και τις κοινωνικές προκαταλήψεις, αφού η αγάπη ορθώνει το ανάστημά της, έρχεται αντιμέτωπη μαζί τους και τελικά τα συνθλίβει. Γιατί σ' αυτό το έργο η αγάπη νικάει το μίσος. Οι ήρωες δεν πεθαίνουν εδώ! Δεν αφήνουν τις κοινωνικές συμβάσεις και τη μισαλλοδοξία να δηλητηριάσουν ακόμη μια αγάπη…


image01

Η ομάδα της παράστασης αγαπάει το φως και δεν άφησε τίποτε από τα σκοτεινά σημεία του έργου. Κατάφεραν να τονίσουν τα συναισθήματα. Την αγάπη, την ελευθερία, το σεβασμό στην επιλογή και τη διαφορετικότητα. Το έργο, μας μιλά για αξίες θεμελιώδεις και πώς θα μπορέσει κανείς να τις διαφυλάξει σε μια κοινωνία που κάθε άλλο παρά ελεύθερη είναι και κοιτάει μόνο το συμφέρον της. Μια αισιόδοξη, πιο φωτεινή και παράλληλα σύγχρονη ματιά του εφηβικού έρωτα των δύο νέων, κατόρθωσαν να παρουσιάσουν οι συντελεστές με την ιστορία τους να ζωντανεύει μέσα από τραγούδια κάθε λογής από χιπ χοπ μέχρι κλασική μουσική και από ποπ μέχρι Αττίκ, με το κουβάρι να ξετυλίγεται σ' ένα ραδιοφωνικό στούντιο.


image01

Το έργο αφορά τους εφήβους. Δε θα μπορούσε να μη δώσει ελπίδα. Υμνεί με πάθος σχεδόν ερωτικό την αγάπη και την ελευθερία, αξίες παλιές που έχουν αλλοιωθεί και θεωρούνται αναχρονιστικές και ρομαντικές. Τις τοποθετεί και πάλι στο πάνθεον, εκεί που δικαιωματικά ανήκουν. Οι ήρωες εδώ δε θα πεθάνουν, λοιπόν. Θα μείνουν ζωντανοί πάνω στη σκηνή και αν το θελήσουμε -γιατί όχι- και μέσα στον καθένα από εμάς.


image01

Παραστάσεις:
Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία)
Σάββατο 18.00 (για το κοινό)

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 10 €
Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 6€

Περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να δείτε και εδώ.

Συντελεστές Παράστασης:
Διασκευή: Χατζηαδαμίδης Στέλιος
Σκηνοθεσία: Χατζηαδαμίδης Στέλιος
Χορογραφία: Μάρτος Ιωάννης
Σκηνικά: Σερδάρη Χρύσα
Σκηνικά: Τσουβαλά Χαρά
Κοστούμια: Σερδάρη Χρύσα
Κοστούμια: Τσουβαλά Χαρά
Φωτισμοί: Κάλτσου Στέλλα
Μουσική: Σιάγας Αδάμ
Στίχοι: Τσικάρα Μάρα
Κίνηση: Γεράρδος Κώστας
Video Art: Κυριακίδης Κλείτος
Δραματουργική επεξεργασία: Ελευθεριάδου Φιλοθέη
Κοινωνιολογική έρευνα: Καραχρήστου Ειρήνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σαρμή Εύη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χαριτίδου Αστερόπη
Βοηθός φωτιστή: Κόντα Μαρίνα
Οργάνωση παραγωγής: Verschuuren Marleen

Ερμηνευτές
Βλάχου Δήμητρα (Χορός)
Γεράρδος Κώστας (Τυβάλδος/ Χορός)
Ζαφειριάδης Αλέξανδρος (Πάτερ Λαυρέντιος)
Ζαφειριάδου Χρύσα (Κυρία Καπουλέτου)
Καρτάνου Ηλέκτρα (Ιουλιέτα)
Καφετζόπουλος Γιώργος (Μερκούτιος)
Κέη Δέσποινα (Χορός)
Κυριακίδου Άννα Π. (Παραμάνα)
Μανούδη Άννα (Χορός)
Μαντά Άννα (Κυρία Μοντέγου Μαριάννα Χορός)
Μάρτος Ιωάννης (Πάρης Χορός)
Μαστρογιαννίδης Χρήστος (Μπενβόλιο)
Παπαδόπουλος Τάσος (Ρωμαίος)
Σκαρλάτου Θάλεια (Άρχοντας της πόλης)
Τζαφέρης Στέργιος (Καπουλέτος)
Τσάκωνας Ηλίας (Χορός)
Τσικάρα Μάρα (Αφηγητής)
Χατζηαδαμίδης Στέλιος (Αφηγητής)

Φιγκυράν
Γκουλέτσας Βασίλης (Χορός)
Γκουλέτσας Λευτέρης (Χορός)


image01

Συντελεστές αφιερώματος:
Κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
Φωτογραφίες | χαρά κίκα
Επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας


image01


Μια αισιόδοξη, πιο φωτεινή και παράλληλα σύγχρονη ματιά του εφηβικού έρωτα των δύο νέων