R

e

j

e

c

t

e

d

t

h

e

a

t

e

r

rose-is-a-rose

Μια καλή παράσταση είναι μια καλή παράσταση

Στην παράσταση “rose is a rose is a rose is a rose” στο Aniline Dancetheater

Κάποιες φορές εντάσσουμε τόση πολλή πολυπλοκότητα στη ζωή και την τέχνη, που ξεχνάμε πως κάποια πράγματα είναι απλώς αυτό που είναι κι αυτό που είναι δε χρειάζεται ανάλυση. «Ένα ρόδο είναι ένα ρόδο, είναι ένα ρόδο, είναι ένα ρόδο» κι «ο θάνατος είναι θάνατος. Ο θάνατος είναι θάνατος. Αλλά δεν είναι το τέλος. Δεν είναι». Αυτά ήταν κάποια αποσπάσματα από ποιήματα της Γερτρούδης Στάιν. Μιας γυναίκας, από τις πρώτες δημιουργούς ενός ιδιαίτερου τρόπου γραφής, ο οποίος θα ονομαστεί αργότερα mantra και θεμελιώνεται στην επανάληψη των λέξεων με σκοπό την εκμηδένισή τους και την υποσυνείδητη επαναπρόσληψή τους στον ανθρώπινο νου. Όλα αυτά αμφιβάλω –βέβαια- αν τα είχε συνειδητοποιήσει η κυρία Στάιν, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ζούσε –στις αρχές του προηγούμενου αιώνα- στο σπίτι της με την αγαπημένη της Άλις, η οποία καθόρισε τη ζωή και την καριέρα της και παρέμεινε πιστή σύντροφος μέχρι το τέλος.

rose-is-a-rose

Ο Ουίν Ουέλς, μελέτησε την ζωή των δύο και την «επέκτεινε» στο έργο του «Rose is a rose is a rose is a rose». Η ιστορία ξεκινάει στο σπίτι της Γετρούδης στο Παρίσι την ημέρα του θανάτου της και συνεχίζει με την ζωή της Άλις μετά και την συνεχή πνευματική τους επικοινωνία μέχρι να φύγει και η τελευταία από τη ζωή.

Μια ομάδα του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ τον Σεπτέμβριο του 2015, ως διπλωματική υποκριτικής με επόπτη τον Δημήτρη Ναζίρη, πήρε το κείμενο του Ουίν Ουέλς, δίνοντάς του μια διαφορετική διασκευαστική οπτική και το παρουσιάζει στο Studio Aniline Dancetheatre.

Σε ένα ρετρό σκηνικό γεμάτο άδεια κάδρα, καρέκλες και ένα μεγάλο ανάκλινδρο –κατασκευασμένο από τις Φανή Σκουλικίδη-Μπουκουβάλα και Ελένη Τσιμίδου- η Γετρούδη και η Άλις ξαναζούν το μεγαλείο μιας πραγματικά ουσιαστικής αγάπης ανάμεσα στους πίνακες του Πικάσο και του Ματίζ και τις συζητήσεις τους για τον Χεμινγουέι και τις συζύγους του, ξεπερνούν πολέμους και καταστροφές, γερνούν και μοιράζονται μαζί μας μια πνευματική και ψυχική σύνδεση ή οποία ξεπερνά ακόμη και τον θάνατο.

rose-is-a-rose

Ο σκηνοθέτης Πέτρος Παπαζήσης, έδωσε μεγάλη ένταση στις συνεχείς συμβάσεις και μεταβάσεις των συνθηκών του κειμένου, δημιουργώντας μια παράσταση με συνεχή ροή και ενδιαφέρον, μεγάλη ευρηματικότητα και πρόκληση της φαντασίας του κοινού.

Οι ηθοποιοί Αλκυόνη Θηλυκού και Στεργιάνα Τζέγκα –παρ όλη τη νεότητα και την έλλειψη εμπειρίας- προσεγγίζουν το λειτούργημά τους με προσήλωση και επαγγελματισμό. Πρόκειται για δύο ηθοποιούς που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλους «καταξιωμένους» του χώρου και δείχνουν το ταλέντο και τη διάθεσή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

rose-is-a-rose

Η μαγεία της τέχνης έγκειται στην απλότητα και την εφευρετικότητα. Όπως έκανε η Γετρούδη Στάιν, ο Ουίν Ουέλς και τώρα οι νέοι καλλιτέχνες της πόλης μας.

Στο Studio Aniline Dancetheatre. Στις 5, 6, 7, 9, 12, και 14 Φεβρουαρίου 2016

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πέτρος Παπαζήσης
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου Σ
κηνογραφία-ενδυματολογία: Φανή Σκουλικίδη-Μπουκουβάλα, Ελένη Τσιμίδου
Φωτισμοί: Ελένη Χούμου
Ηθοποιοί: Αλκυόνη Θηλυκού, Στεργιάνα Τζέγκα

Περισσότερα, μπορείτε να δείτε εδώ.

rose-is-a-rose

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου