Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Μια σωτηρία της σκηνής και της τέχνης

Στην παράσταση «Σωτηρία με λένε» από το Κ.Θ.Β.Ε. στη Μονή Λαζαριστών (+Rejected Photostory)

«Μην κλαις και μη λυπάσαι που βραδιάζει...»Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι, ανεξαρτήτως συνθηκών, αντιστέκονται σθεναρά σε ό,τι κι αν τους φέρει η ζωή. Παραμένουν πάντα μάχιμοι, υποκινούμενοι από ένα ασυγκράτητο πείσμα και μια τρομερή θέληση. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και η Σωτηρία Μπέλλου. Μια γυναίκα προδομένη, πικραμένη, αυθεντική, με μεγάλα πάθη και αδυναμίες, η οποία όμως ποτέ δεν παρέδωσε τα όπλα στον αγώνα της ζωής. Μιας ζωής γεμάτης με πολλές κινηματογραφικές ειρωνείες .


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Η αξέχαστη Μπέλλου θα μείνει στο πέρασμα των εποχών μέσω της ξεχωριστής παρουσίας της, των τραγουδιών της αλλά και όσων έχουν γραφτεί για αυτήν. Αυτόν τον χειμώνα όμως, η Σωτηρία «ξαναζωντανεύει» στη Θεσσαλονίκη και μια μέρα πριν χάσει στο νοσοκομείο «Σωτηρία» την φωνή της μας μιλάει για όλα όσα καλά κρατά μέσα της. Για όσα την απογοήτευσαν και την έκαναν να χάσει την εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους, για όσους της γύρισαν την πλάτη αλλά κι όσους έμειναν στο πλευρό της, για τα όνειρα, τις κρυφές επιθυμίες και τα πάθη που ποτέ δεν μπόρεσε να αποχωριστεί.


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Είμαστε στο "Σωτηρία με λένε". Στο θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου, στην οποία έδωσε η Μπέλλου την άδεια να γράψει και την βιογραφία της. Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο με απόλυτο σεβασμό και ρεαλισμό, μέσω του οποίου αναδεικνύονται με μεγάλη προσοχή και λεπτότητα οι πιο ευαίσθητες πλευρές της ηρωίδας, τις οποίες συνεχώς πάσχιζε να κρύψει.

Είμαστε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών που έχει μετατραπεί στο δωμάτιο του νοσοκομείου. Ένα κρεβάτι, οροί, σύριγγες, μια τηλεόραση, ένα ψυγείο, ρούχα, ένα καντήλι, εικόνες, ένα ραδιόφωνο, μια κιθάρα, μια κούκλα και μια βαλίτσα. Η Όλγα Χατζηιακώβου, «έντυσε» την σκηνή με τα απολύτως απαραίτητα. Αυτά που είχε Μπέλλου στην καρδιά της και αυτά που έπρεπε να έχει στην πραγματικότητα της στιγμής. Και με έναν τρόπο ευέλικτο που, βοηθούμενος πολύ από τους φωτισμούς της Μαρίας Λαζαρίδου, επιτρέπει στον χώρο να "ανοίξει" για να χωρέσει την ηρωίδα και τις ιστορίες της, που επιτρέπει στον χρόνο να αλλάξει για να μας ταξιδέψει μέσα στις διαδρομές των αναμνήσεων της μεγάλης ερμηνεύτριας.


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Στο κρεβάτι το σώμα της Μπέλλου πασχίζει να ανασάνει. Ακούει στον ύπνο της παιδικές φωνές, γέλια και παιχνίδια. Τότε είναι που οι αναμνήσεις και τα φαντάσματα ζωντανεύουν. Τότε είναι που η Σωτηρία ξυπνά. Η Έφη Σταμούλη έχει μελετήσει τον ρόλο της σε τέτοιο βάθος, που νομίζω τελικά πως η ίδια «γίνεται» ο ρόλος. Οι εκφράσεις του προσώπου, οι κινήσεις, η άρθρωση, το βλέμμα... Αυτό το βλέμμα που αποφεύγει να σε δει, αλλά αν σε δει, είναι τόσο έντονο και γεμάτο που θα γυρίσεις το δικό σου αλλού. Ο χαρακτήρας και η ψυχοσύνθεση της Μπέλλου ζωντανεύουν στη σκηνή με τέτοια μαεστρία που ο θεατής δυσκολεύεται να καταλάβει αν πρόκειται για νεκρανάσταση ή για δραματοποίηση. Και δεν είμαι υπερβολική. Συγκινητική, «αληθινή», ανατριχιαστική, η Έφη Σταμούλη δίνει την ψυχή της σε έναν άκρως απαιτητικό ρόλο. Τον πιο δύσκολο της καριέρας της, όπως μας είπε.


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Δεν είναι μόνη βέβαια. Στο πλάι της η Νίκη, η νοσοκόμα της, την στηρίζει, της δίνει την φαρμακευτική της αγωγή, γίνεται η κόρη που ποτέ δεν είχε και είναι ίσως ο τελευταίος άνθρωπος που θα ακούσει την φωνή της. Η Ειρήνη Μουρελάτου στέκεται επάξια στο ρόλο της και στο πλευρό της Σωτηρίας, ολοκληρώνοντας μια παράσταση που έχει να «πει» πολλά.


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Η σκηνοθέτις, Χριστίνα Χατζηβασιλείου, δείχνει για ακόμη μια φορά το ταλέντο της. Όποια και να είναι η πρώτη ύλη μιας παράστασης, από το σενάριο μέχρι τους ηθοποιούς και τα σκηνικά, αν η σκηνοθεσία δεν είναι επιτυχημένη, υπονομεύεται και το συνολικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση του «Σωτηρία με Λένε», η σκηνοθεσία έδωσε τη δυναμική που χρειαζόταν ώστε η παράσταση να απογειωθεί. Με μεγάλη έμφαση στην παραμικρή λεπτομέρεια, δεν αφήνει ούτε ένα δευτερόλεπτο να πάει χαμένο. Η κάθε λέξη του έργου αποδίδεται με ακρίβεια και ουσία, χωρίς υπερβολές, εξάρσεις και «κοιλιές». Παύσεις, ξεσπάσματα, εικόνες που σε στοιχειώνουν, ρυθμός. Δύο ηθοποιοί, ένα δωμάτιο, μα τι ρυθμός...

Οι μεταβάσεις δίνονται με τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου και "βάζουν" τους θεατές ακόμη περισσότερο μέσα στην ζωή της τραγουδίστριας, προκαλώντας τους να σιγοτραγουδήσουν τους αγαπημένους, αλησμόνητους στίχους των τραγουδιών της. Η σκηνοθέτις καταφέρνει με τον τρόπο που «στήνει» την παράσταση να κρατήσει τους θεατές προσηλωμένους, τα μάτια τους βουρκωμένα και την καρδιά τους παλλόμενη σε ρυθμούς ρεμπέτικους μέχρι το τελευταίο λεπτό.


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Η Σωτηρία Μπέλλου έμεινε με τη ζωή και το έργο της αξέχαστη στην λαϊκή μουσική σκηνή, στο μυαλό και τις καρδιές μας. Και είναι πολύ πιθανόν και η συγκεκριμένη παράσταση «Σωτηρία με λένε», της Θεσσαλονίκης και του Κ.Θ.Β.Ε., της Χατζηβασιλείου, της Σταμούλη και των συνεργατών τους, να μείνει το ίδιο αξέχαστη.


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Να πάτε. Με αεροπλάνα και βαπόρια. Να πάτε.

INFO

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά-Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου
Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ειρήνη Μουρελάτου, Έφη Σταμούλη


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο Δελτίο Τύπου εδώ.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη συνέντευξη της Έφης Σταμούλη, εδώ.


Σωτηρία με λένε, ΚΘΒΕ, Μπέλλου, Έφη Σταμούλη

Συντελεστές αφιερώματος:
κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδηςΝα πάτε. Με αεροπλάνα και βαπόρια. Να πάτε.