Στην παράσταση «Split» από την ομάδα 'δώδεκα δάχτυλα'

Ένα κορίτσι αγαπάει τη λάμπα του. Παίζει με τη σκιά της κάτω από το ζεστό φως της και λυπάται όταν πρέπει να το σβήσει για να κοιμηθεί. Χορεύει με τη σκιά, δεν την αποχωρίζεται ποτέ, της δίνει υπόσταση και την φοβάται σε τέτοιο βαθμό ώστε η σκιά αποκτά τελικά ζωή και βούληση. Τρέφεται από τα συναισθήματα και τις αδυναμίες του κοριτσιού, αντικατοπτρίζει την μαύρη πλευρά της, τον εαυτό που κρύβει ο εαυτός της. Το κορίτσι μεγαλώνει, γίνεται γυναίκα. Βλέπει πως η σκιά της αρχίζει να την πνίγει. Τα παιχνίδια πλέον τελειώνουν και έρχεται η ώρα να παλέψει για να σώσει τον αληθινό της εαυτό. Θα τα καταφέρει ή θα καταστραφεί;

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
split, δώδεκα δάχτυλα
split, δώδεκα δάχτυλα

H ομάδα «Δώδεκα δάχτυλα», παρουσιάζει το «Split»: μια κινησιολογική αγωνία σωμάτων και σκιών με απόλυτη συνέπεια. Η παράσταση εστιάζει στον ρόλο που διαδραματίζει η «σκιά» στις ζωές των ανθρώπων. Ως «σκιά» ορίζεται η φοβισμένη πλευρά και τα αρνητικά συναισθήματα του εαυτού μας, η οποία πολλές φορές γίνεται ένα με αυτόν και τον σκοτώνει. Ο πραγματικός μας εαυτός, απαλλαγμένος από την σκιά, είναι αγνός χωρίς αρνητισμό και κακία. Κρύβεται μέσα στην σκιά, όπου σαν κάμπια δημιουργεί το κουκούλι που μας αναγεννά, αυτή τη φορά ως πεταλούδες.

split, δώδεκα δάχτυλα
split, δώδεκα δάχτυλα

Η παράσταση «Split», βασίζεται στην «συμφωνία» του λόγου, της μουσικής και της κίνησης. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται ηχογραφημένα κείμενα των Μαριάνα Βογιατζή, Παναγιώτη Γκλίστη, Δημήτρη Θαβώρη και Αντριάνα Μίνου τα οποία σχετίζονται με την σκιά των ανθρώπων σε υλικό και πνευματικό επίπεδο. Παράλληλα ακούγεται μουσική ηχογραφημένη και live, ενορχηστρωμένη ειδικά για της ανάγκες της παράστασης, η οποία δημιουργεί άκρως ανατριχιαστική και τεταμένη ατμόσφαιρα. Όλα αυτά ολοκληρώνονται με τον χορό. Οι Ελένη Κομπατσιάρη, Κώστας Μέλλιος, Δήμητρα Νοταρίδου, Εύα Ντούρου, Στέλλα Τοπαλίδου και Νικόλας Ψαθάς υποδύονται τις «σκιές» και τους «ανώτερους» ανθρώπους, παρουσιάζοντας τον διχασμένο εαυτό, που όλοι κρύβουμε μέσα μας, με τα σώματά τους.

split, δώδεκα δάχτυλα
split, δώδεκα δάχτυλα

Η σκηνοθέτης και χορογράφος Μαριάνα Βογιατζή δημιούργησε μια παράσταση με αέναο ρυθμό, την οποία δεν αρκεί να παρακολουθήσει κανείς μια μόνο φορά λόγω της πολλαπλότητας των συνθηκών και των μηνυμάτων που ενέχει. Τα σώματα κινούνται και συνυπάρχουν τόσο αρμονικά ώστε κάποιες φορές δεν ξεχωρίζουν, όμως γίνονται ένα μέσα σ’ ένα χορό υπεροχής και επιβίωσης.

Πρόκειται για μια παράσταση όσο απλή και πολύπλοκη όσο και ο διχασμένος εαυτός μας με αναμφίβολο στόχο ύπαρξης τη γνώση και κατανόησή του.

split, δώδεκα δάχτυλα
split, δώδεκα δάχτυλα

INFO παράστασης

Τα Δάχτυλα:
Χορός: Ελένη Κομπατσιάρη, Κώστας Μέλλιος, Δήμητρα Νοταρίδου, Εύα Ντούρου, Στέλλα Τοπαλίδου, Νικόλας Ψαθάς

Live Μουσική: Μαριάνα Βογιατζή-βιολί, Θεόφιλος Λαμπριανίδης-πιάνο, Ιωάννα Μανώλη- κιθάρα

Σύλληψη-Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Μαριάνα Βογιατζή
Επιμέλεια κειμένων: Μαριάνα Βογιατζή, Ανδριάνα Μίνου
Σκηνογραφία: Ελένη Κομπατσιάρη
Κοστούμια: Μαρία Ουρανή, Σόφη Τάμπλερ
Φωτισμοί: Μαριάνα Βογιατζή
Μουσική Σύνθεση-Ηχογραφημένο υλικό: Μαριάνα Βογιατζή, Παναγιώτης Γκλίστης, Δημήτρης Θαβώρης, Αντριάνα Μίνου

Μουσικοί στο ηχογραφημένο υλικό : Χριστίνα Αγγελίδη-κλαρινέτο, Μαριάνα Βογιατζή- βιολί, Δημήτρης Θαβώρης-βιόλα, Θεόφιλος Λαμπριανίδης-πιάνο
Σχεδιασμός εντύπου: Ελένη Κομπατσιάρη

Στο Coo - bar / Βασιλέως Ηρακλείου 4, Πλατεία Χρηματιστηρίου, Θεσσαλονίκη
ΓΙΑ 9 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΒ-ΚΥΡ-ΔΕΥ | 09-10-11 | 16-17-18 | 23-24-25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ώρα έναρξης: 21:00

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας