Αβουζεβού Λεμπουζελού Ζιλά Μιλά!

318 χρόνια πριν ο Σαρλ Περώ συνέγραψε το, κλασσικό πλέον, παραμύθι «Σταχτοπούτα». 318 χρόνια μετά, ο Ανδρέας Αραούζος πήρε το παραμύθι το διασκεύασε, το σκηνοθέτησε και το παρουσιάζει στο θέατρο «Blackbox».

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'
'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'

Όλοι γνωρίζουμε το παραμύθι: Η μικρή Μαργαρίτα χάνει την μητέρα της, ο πατέρας της ξαναπαντρεύεται μια κακιά γυναίκα η οποία έχει δύο κόρες, έπειτα πεθαίνει κι αυτός, η Μαργαρίτα γίνεται Σταχτοπούτα και η ζωή της μαρτύριο. Μέχρι να έρθει η ώρα για το πριγκιπόπουλο της χώρας να κάνει χορό για να βρει γυναίκα, να μην αφήσουν την Σταχτοπούτα να πάει, να εμφανιστεί τελικά η καλή της νονά, να κάνει τα μαγικά της και να την ετοιμάσει για τον χορό, να παει, να κερδίσει την καρδιά του πρίγκιπα και να χάσει το γοβάκι της, για το οποίο ο πρίγκιπας θα κινήσει γη και ουρανό μέχρι να βρει σε πιο πόδι χωράει, να το βρει και μαζί του να βρει και την Μαργαρίτα και να ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'
'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'

Ο Ανδρέας Αραούζος, λοιπόν, πήρε αυτήν την ιστορία, πρόσθεσε άπλετο χιούμορ, έξυπνες ατάκες, χορό και τραγούδι και έφτιαξε την δική του «Σταχτοπούτα». Το αποτέλεσμα: Απολαυστικό. Υπάρχει συνεχής ροή, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή των παιδιών και οι ηθοποιοί πολλές φορές δεν χρειάζεται καν μιλήσουν. Το σώμα και οι εκφράσεις τους είναι αρκετές για να κάνουν τα παιδιά να ξεκαρδιστούν από τα γέλια.

'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'
'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'

Η μουσική του Θοδωρή Οικονόμου σε στοίχους του Σταύρου Σταύρου, είναι φτιαγμένη ώστε να μένει στο μυαλό των παιδιών, τα οποία το μόνο σίγουρο είναι πως στο τέλος θα τραγουδούν «Αβουζεβου λεμπουζελου ζιλα μιλα» μαζί με τους ηθοποιούς.

Το διαφορετικό με την «Σταχτοπούτα» είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το κοινό της. Το σενάριο δεν είναι φτιαγμένο με απλοϊκό και «παιδικό» τρόπο και οι ηθοποιοί παίζουν όπως σε οποιαδήποτε άλλη παράσταση. Δεν γίνεται υποτίμηση της νοημοσύνης και της αντιληπτικής ικανότητάς τους ενώ αντίθετα γίνεται προσπάθεια ώστε να διασκεδάσουν και να απολαύσουν μια παράσταση, την οποία θα θυμούνται καιρό μετά σαν μια υπέροχη εμπειρία.

'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'
'Σταχτοπούτα' στο 'Blackbox'

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρτης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου