Στην παράσταση 'String-Λα' στο θέατρο 'Αυλαία'

Ποιος τομλάει να «διοθρώσει» τον Σαίξπηρ και το «Ημέρωμα της Στρίγγλας» του; Ποιος τολμάει να τραγουδήσει και να χορέψει με την κλασσική αυτή ιστορία γεμίζοντάς την χιούμορ και ρυθμό; Δεν ντρέπεται;!

Δεν ντρέπεται και καθόλου δεν τη νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Άλλωστε η ομάδα “Μπορείς και αργότερα” το δήλωσε ξεκάθαρα: «παρακαλούνται οι απανταχού Σαιξπηρο-λόγιοι να αποφύγουν το Θέατρο Αυλαία από τις 20 Φεβρουαρίου και για τα επόμενα 5 Δευτερότριτα…». Το έργο που παρουσιάζουν ονομάζεται “String-Λα” και πρόκειται για το μουσικοχορευτικό υπερθέαμα του κατά πολύ διασκευασμένου έργου του Σαίξπηρ. Δεν είναι θεατρική παράσταση, δεν είναι μιούζικαλ, ούτε μπαλέτο. Είναι όλα μαζί και πολλά ακόμη! Οι ηθοποιοί γίνονται μουσικοί και τραγουδιστές, παίζουν όργανα, χορεύουν. Η παράσταση μπαίνει μέσα στην παράσταση και οι ηθοποιοί υποδύονται ηθοποιούς που υποδύονται ρόλους.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
String-Λα
String-Λα

Για όσους δεν είναι σαιξπηρόφιλοι και σαιξπηρογνώμονες, η ιστορία του έργου αφορά δύο πλούσιες αδελφές από την Πάντοβα, την Κατερίνα και την Μπιάνκα. Η Κατερίνα, η πρωτότοκη ήταν μια πολύ αντιδραστική και δύστροπη κοπέλα ενώ η Μπιάνκα καλή και γλυκιά και σαν αποτέλεσμα όλοι οι άντρες προτιμούσαν την δεύτερη και αποστρέφονταν από την πρώτη. Βρέθηκε, λοιπόν, ένας άντρας που ερωτεύτηκε την Μπιάνκα και θέλησε να την παντρευτεί. Υπήρχε, όμως ένα πρόβλημα: Έπρεπε πρώτα να παντρευτεί η Κατερίνα -σαν πρωτότοκη- κι έπειτα η αδελφή της. Έτσι, κι έγινε. Η Κατερίνα όχι μόνο παντρεύτηκε αλλά βρήκε και τον δάσκαλο της, ο οποίος την μετέτρεψε από Στρίγγλα σε αρνάκι.

String-Λα
String-Λα

Η Λένα Πετροπούλου, λοιπόν, προσάρμοσε το διασκευασμένο κείμενο των Χρύσα Γκούμα και Μάριου Κωνσταντίνου στα πλαίσια της παράστασης, δημιούργησε ειδικό κείμενο για την παράσταση, έγραψε τους στίχους των τραγουδιών που ακούγονται και σκηνοθέτησε την παράσταση. Η “String-Λα” φέρει συνεπώς σε μεγάλο βαθμό το στίγμα της, γεγονός πολύ θετικό αν κρίνει κανείς από το αποτέλεσμα. Η κυρία Πετροπούλου συνέθεσε μια απολαυστική παράσταση με άκρατο ρυθμό, πολύ χιούμορ και στίχους που “κολλάνε” στο μυαλό για μέρες.

Ακόμη μεγαλύτερη κίνηση και ρυθμό προσέθεσαν οι χορογραφίες του Τάσου Παπαδόπουλου. Οι ηθοποιοί δεν σταματούν στιγμή να χορεύουν, να πετάγονται από διάφορα σημεία της σκηνής και να ερμηνεύουν, ενώ παράλληλα διατηρούν τον συγχρονισμό και την συγκέντρωσή τους.

String-Λα
String-Λα

Σημαντικό ρόλο στο αισθητικό κομμάτι της παράστασης, διαδραματίζει η ενδυματολογία των ηθοποιών, η οποίο εντάσσει το κοινό ακόμη περισσότερο στο κλίμα του διασκευασμένου έργου. Ο Θανάσης Κολαλάς εκτός από τα εκκεντρικά και πολύ ενδιαφέροντα κουστούμια, δημιούργησε και τα σκηνικά της παράστασης τα οποία εξυπηρετούν την ροή της με την ευελιξία τους.

Μια 'Στρίγγλα' διαφορετική, μια κωμωδία που είναι ταυτόχρονα και συναυλία. Φρέσκια, ξέφρενη, χαρούμενη.

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης