_θέατρο

Ο Βαρύτονος με παπούτσια νούμερο 69

Στην παράσταση ‘τα παπούτσια του Βαρύτονου’ στο ‘Blackbox’ (+Rejected Photostory)

Ο Χαρίτονος –βαρύτονος- Φουξ, είχε τα πάντα κανονισμένα στην εντέλεια. Τη ζωή του, τη μουσική του, τα ρούχα του, την καριέρα του. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα το οποίο δεν ήταν τέλειο, με αποτέλεσμα να του δημιουργούνται προβλήματα: η τελειομανία του!

Έτσι, εξαιτίας μιας κόντρα «λα», η οποία του στοίχειωσε τη ζωή και την καθημερινότητα, τα πόδια του ξεκίνησαν να μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο έως ότου δεν υπήρχε τίποτα άλλο αξιοσημείωτο πάνω του, παρά μόνο οι υπερμεγέθεις πατούσες του.

Πιστεύετε πως λέω παραμύθια; Την αλήθεια και μόνο λέω, έτσι όπως αυτή παρουσιάζεται στη σκηνή του “Blackbox” και την παράσταση «Τα παπούτσια του Βαρύτονου».

Ο κύριος Δημήτρης Μπασλάμ, αφού τελείωσε τη συγγραφή του έργου του, αποφάσισε να το σκηνοθετήσει παρέα με τον κύριο Δημήτρη Σωτηρίου, δημιουργώντας μια παράσταση, η οποία εξιστορεί την ιστορία του βαρύτονου, Χαρίτονου Φουξ.

Δύο εξαιρετικοί performers ανέλαβαν να «ζωντανέψουν» την ιστορία αυτή και το αποτέλεσμα είναι πέρα ως πέρα απολαυστικό.

Το αφηγηματικό μέρος του έργου, όπως και το διαλογικό, έχουν αναλάβει από κοινού οι δύο performers, με μία όμως ιδιαιτερότητα: δεν αφηγούνται και οι δύο με το λόγο, αλλά ο ένας αφηγείται μόνο με το σώμα του. Ο εκφραστικότατος Δημήτρης Πολίτης , καθοδηγούμενος από τον Δημήτρη Σωτηρίου γίνεται κυριολεκτικά η σκιά του Γιώργου Νικολόπουλου. Δείχνει τα κρυμμένα συναισθήματα των διάφορων ρόλων, τους οποίους ενσαρκώνουν οι ερμηνευτές, όπως και παρουσιάζει μέσω της κίνησης όλα όσα περιγράφουν και αφηγούνται τα λόγια του Γ. Νικολόπουλου. Ο τελευταίος με τη σειρά του, με τον μιμητικό του λόγο, τις στακάτες κινήσεις και την παραστατικότητά του, παρασύρει το κοινό και το κρατά καθηλωμένο στην πλοκή του έργου.

Η σκηνοθεσία των κυρίων Μπασλάμ και Σωτηρίου ήταν από κάθε άποψη άρτια. Δεν υπήρχε ούτε μια λεπτομέρεια η οποία να ξεφεύγει και η παραμικρή κίνηση των ερμηνευτών είχε διαφορετικό νόημα και σκοπό. Σε μία σκηνή με ένα υποτυπώδες σκηνικό, απαρτιζόμενο από φώτα, τα σώματα των ηθοποιών αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίον χτίστηκε μια εξαιρετική παράσταση. Η σκηνοθεσία κατάφερε να «δέσει» τα σώματα των ηθοποιών με τις διάφορες κινήσεις, αλλά και τον ήχο -τον οποίο επιμελήθηκε επίσης ο κύριος Μπασλάμ-, ο οποίος διαδραμάτιζε επίσης σπουδαίο ρόλο στη ροή της παράστασης. Η συγκέντρωση και ο συγχρονισμός των ηθοποιών μεταξύ τους, αλλά και με την ηχητική επένδυση αποτέλεσε, λοιπόν, ένα στοίχημα το οποίο -χωρίς αμφιβολία- κέρδισαν αμφότεροι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί.

«Τα παπούτσια του βαρύτονου» είναι μια παράσταση που απευθύνεται στον καθένα από εμάς. Εμπλέκει παραμυθικά στοιχεία με πραγματικά γεγονότα και δείχνει με ντελικάτα χιουμοριστικό τρόπο την αλήθεια γύρω από τη μεγαλύτερη επιδημία της εποχής μας: το άγχος. Ο βαρύτονος Χαρίτονος έκανε ένα τρομερό λάθος. Το λάθος λάθος. Και μας καλεί να το δούμε και να το αναγνωρίσουμε παρέα στη σκηνή του “Blackbox”.

INFO παράστασης
Κείμενο: Δημήτρης Μπασλάμ, Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σωτηρίου- Δημήτρης Μπασλάμ, Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Μουσική- Sound design: Δημήτρης Μπασλάμ, Κοστούμια: Νίκος Δάλλας, Φωτισμοί: Μαρία Λαζαρίδου, Δήμητρα Αλουτζανιδου, Ερμηνεύουν: Γιώργος Νικόπουλος - Δημήτρης Πολίτης

Περισσότερα εδώ.

INFO αφιερώματος
Κείμενο: νίκη ζερβού, φωτογραφίες: λευτέρης τσινάρης, επιμέλεια: αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης