Στιγμές και φωτογραφίες από τη παράσταση “Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ”

2.500 οπαδοί του ΠΑΟΚ μετακινήθηκαν για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του με τον Ολυμπιακό. Ιστορική κάθοδος. Τότε που γινόντουσαν ακόμα μετακινήσεις οπαδών και τα "κεκλεισμένων των θυρών" στα "εντός έδρας" δεν ήταν τόσο δεδομένα.

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

Δυο κορίτσια στο σταθμό Λαρίσης. Μια αφορμή στις ράγες της μοναξιάς να ξεκινήσει η χαρτογράφηση ανθρώπων με αφορμή μια ομάδα. Μια ιδέα. Μία έξοδος κινδύνου. Η "Κωνσταντίνα" και η "Ιωάννα" κάθονται στο σταθμό Λαρίσης, περιμένοντας τον Σάκη (ένας είναι ο Σάκης!) ο τραγουδιστής που η μία εκ των δύο ζήτησε σε γράμμα, ένα ραντεβού μαζί του.

Και γύρω τους, ένα παζλ χαρακτήρων, τόσο διαφορετικών μεταξύ τους και τόσο σουρεάλ-ενίοτε- να σου υποδεικνύουν την φρενίτιδα της ζωής. Το αλλοπρόσαλλο της μοναχικότητας, χωμένης μέσα σε εμμονές.

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

"Θα μάθουμε τις προθέσεις του. Όταν ξέρεις τις προθέσεις του άλλου, μπορείς να προβλέψεις τις κινήσεις του. Και να σιγουρέψεις τη δική σου κίνηση."

90 χρόνια ΠΑΟΚ που τιμά το Κ.Θ.Β.Ε. με ένα έργο του Σταύρου Τσιώλη. Μια ηθογραφία με στατική κινηματογραφική υφή και ένα κολάζ ηρώων-"περιπτώσεις" που σε κάνουν να χαμογελάς σκερτσόζικα, όπως μοναχά ο Τσιώλης ξέρει.

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

Ο Ταξιάρχης Χάνος, πιστός στο ύφος του κειμένου, απέδωσε σε απόλυτη πληρότητα τις λέξεις, τους χαρακτήρες, τα δεύτερα επίπεδα του έργου, χαρίζοντας μια απολαυστική ώρα στο κοινό.

Ο Στάθης Μήτσιος με το video mapping, τα σκηνικά και τους φωτισμούς, αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα της παράστασης. Αισθάνεσαι και εσύ παρών, στο σταθμό Λαρίσης. Με μια ανατριχιαστικά ζοφερή αίσθηση, πως κι εσύ περιμένεις τον προαστιακό να ανέβεις και να φύγεις, αλλά ταυτόχρονα μελετάς σε "στάση αναμονής" τους ανθρώπους γύρω σου. Το "όνειρο" του Τσιώλη.

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

"Όχι άλλα κλάμματα, όμορφες,
όχι άλλα δάκρυα πια,
πάντα ήταν οι άνδρες άπιστοι και πλάνοι.
Με το ΄να πόδι στο γιαλό και τ΄ άλλο στη στεριά.
Ποτέ δεν σταματούν σε ένα λιμάνι.
Μην κλαίτε πια κι ας έχουν γεια..."

Άνθρωποι που σε κάνουν να γελάς με τα προβλήματά τους. Που ίσως, ενδόμυχα, είναι και δικά σου.
"Εγώ έρχομαι πολλές φορές σε κατάσταση απόγνωσης. Και πρέπει να με πιστέψετε, την αισθάνομαι σαν ένα καταφύγιο. Διότι αφού έφτασα σε αυτήν, δεν υπάρχει πια, άλλος πόνος. Αν άντεξα ως εδώ, και άντεξα, τώρα θ΄αρχίσω να επιστρέφω στην κατάσταση ηρεμίας. Κάθε στιγμή που θα περνά, θα είμαι πιο καλά από την προηγούμενη. Ο πόνος θα λιγοστεύει, το σώμα θα ηρεμεί, θα μπορώ να ακούω πάλι τη μουσική και τα λουλούδια θα ευωδιάζουν στη βεράντα."

Μια γυναικεία φιλία βουτηγμένη στο αδιέξοδο της μοναχικότητας.
Ψάχνει να βρει απάγκιο σε μια αθλητική ομάδα. Σε μια μπλούζα, μια θύρα, ένα κασκόλ...
Δάκρυα ζωής, βουτηγμένα μέχρι και σε νίκες Ολυμπιακού.
"Η Αλεξούλα χαίρεται όταν κερδίζει ο Ολυμπιακός, σκεπτόμενη πως την ίδια ώρα χαίρεται κι εκείνος. Τον αγαπάει ακόμα. Στα βουρκωμένα μάτια της, διακρίνω τον πόνο της απουσίας του, που ξέρει τόσο καλά να κρύβει."

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

Ένα έργο με άρτιες ερμηνείες από όλους. Δεν υστερεί κανείς. Κι αυτό δεν το συναντάς συχνά.

Η Ελευθερία Αγγελίτσα και η Στεφανία Ζώρα "σηκώνουν επάξια το βάρος" του πρωταγωνιστικού διδύμου.

Η Μαριάννα Πουρέγκα με ένα "χαώδες" βλέμμα, στο μικρό της ρόλο, είναι η "κοπέλας της διπλανής...βαλίτσας". Στο σιδηροδρομικό συρμό που έχεις παραμείνει κι εσύ, για να έρθει το τραίνο και να ανέβεις.

Ο Τάσος Ροδοβίτης, ως "τεχνικός", μετά τον "Βόυτσεκ" και το ανέβασμα στο stage των "PIGS" σε κερδίζει με την "μορφή" του "τεχνικού" που ερμηνεύει και αντιλαμβάνεσαι ότι θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια με τον ιδανικότερο τρόπο.

Ο Αριστοτέλης Ζαχαράκης σωστός ως "στρατιώτης" που ψάχνει και ψάχνεται.

Ο Χάρης Παπαδόπουλος "ιδρώνει τη φανέλα", σουτάρει και γκολ.

Αλλά, τελευταία άφησα μια-πλέον-μεγάλη "πρωταθλήτρια" του Κρατικού.

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

Η Σοφία Καλεμκερίδου έχει περάσει σε άλλο ερμηνευτικό επίπεδο. Τη φετινή θεατρική σεζόν, αποτελεί μια απολαυστική ερμηνευτική όαση, σε οτιδήποτε καταπιάνεται.
Άνεση, ταπεραμέντο, ταυτόχρονα μέτρο, και ένα υγιές σκηνικό "θράσος" που σε κάνουν να την χαζεύεις επί σκηνής και να μην θέλεις να τελειώσει ποτέ το παίξιμό της.
"Μπουντέλι" γερό για το Κ.Θ.Β.Ε. η Σοφία Καλεμκερίδου.

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

"Στου καφενείου τα τζάμια που έγλειφε η βροχή, σε αναπολούσε η ψυχή μου περιμένοντας.
Έλα και τα τσιγάρα ένα-ένα τέλειωσαν κι η ώρα πέρασε πολύ μαζί με τη βροχή.
Του κόσμου τούτη η ερημιά που εσένα δεν σε αγγίζει, έρχεται"...
Ένα όχημα η ζωή, που οφείλεις να το πάρεις. Να ανέβεις πάνω του και να ταξιδέψεις. Γύρω θα έχει κι άλλους. Και πού ξέρεις;
"Ίσως μια μέρα τα τηλέφωνα του κόσμου θα χτυπήσουν ταυτόχρονα και όταν τα σηκώσουμε θα ακούσουμε όλοι την ίδια φωνή."

Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ
Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ

Οφείλεις να ακούς τα τύμπανα και τις σάλπιγγες σε ότι αγαπάς.
Να ανεβαίνεις πάνω στο τραίνο και να ταξιδεύεις.

"Έρχονται τα παιδιά μας και κανείς δεν θα μας απειλήσει πια. Από σήμερα θα ταξιδεύουμε μαζί τους σε όλες τις πόλεις. Θα τα φροντίζουμε όταν τραυματίζονται. Θα τους παραστεκόμαστε στις πικρές ώρες της ήττας. Στη χαρά των θριάμβων όμως, εμείς θα μένουμε έξω από πανηγυρισμούς. Διότι οι ηδονές και οι διασκεδάσεις αδυνατούν τη θέληση τους, να ανεβάσουν την ομάδα ψηλότερα. Όταν μπαίνουν στο γήπεδο το μάτι τους να γυαλίζει από τη στέρηση. και η δύναμη των σωμάτων τους, να ξοδεύεται πάνω στο ποτισμένο από τον ιδρώτα τους χόρτο. Και τότε, ω τότε, σου υπόσχομαι. Καμιά διαιτησία δεν θα σώζει τους ισχυρούς και η αδικία θα νικηθεί. Η δικαιοσύνη θα βασιλεύσει πάνω στη γη."

Ανεβείτε στο τραίνο. Ταξιδέψτε με τον ΠΑΟΚ. Για δύο εβδομάδες μόνο. Στο μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών. Η αμαξοστοιχία με προορισμό το ιδανικό, μόλις ξεκίνησε.

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος