Στην περφόρμανς «The stars won’t come out tonight» στο Studio Pellizco

Αγαπώ τα παιδιά επειδή τα θεωρώ τους μεγαλύτερους δασκάλους που υπάρχουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Ένα παιδί αν δε σε θέλει στον χώρο του, θα σου το πει. Αν σ’ αγαπάει, αν θέλει να παίξει μαζί σου, αν θέλει να φάει ή να κοιμηθεί. Θα σου το πει. Και το βασικότερο: Θα σου το δείξει. Όλες οι χορευτικές φιγούρες από το πρόσωπο μέχρι τα πατουσάκια, σου δείχνουν αυτό που επιθυμεί.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
 The stars won’t come out  tonight
 The stars won’t come out  tonight

Τα παιδιά ξέρουν υποσυνείδητα πως τα πάντα είναι χορός: από τον παλμό της καρδιάς μέχρι το σύρσιμο μας καρέκλας ή το πέσιμο στον καναπέ. Γι αυτό και χορεύουν. Ειδικά, όταν είναι μόνα μετατρέπουν το χώρο τους σε μια μεγάλη πίστα, όπου τα πάντα παίρνουν ζωή. Κυλιούνται, παίρνουν αγκαλιά τις λάμπες, ανεβαίνουν στις καρέκλες…

Είναι απόλυτα ελεύθερα.

 The stars won’t come out  tonight
 The stars won’t come out  tonight

Το Studio Pellizco, ένα στούντιο που «χορεύει» Φλαμένγκο, μετατρέπεται στο σπίτι που αποτελούσε το χορευτικό μας βασίλειο όταν ήμασταν παιδιά. Η σκηνοθέτης, Μαριλένα Κατρανίδου, δεν άφησε τίποτα τον χώρο ανεκμετάλλευτο και κατάφερε με απόλυτη απλότητα να περάσει μέσω της τοποθέτησης των ηθοποιών-χορευτών, ένα αίσθημα απόλυτης ελευθερίας στον θεατή. Οι αυτοσχεδιασμοί, το παράδοξο, το χιούμορ και η απελευθέρωση του σώματος και των συναισθημάτων παίζουν πρωταρχικό ρόλο σ’ ένα show που δεν έχει αρχή, ούτε τέλος και τα πάντα ζωντανεύουν δίνοντας το καθένα τον δικό του ρυθμό.

Δεν έχει σημασία αν την οποιαδήποτε στιγμή ακούγεται μουσική ή όχι. Οι τέσσερεις περφόρμερς της «σκηνικής σύνθεσης με σώματα και αντικείμενα σε εκκρεμότητα», “The stars won’t come out tonight” απλώς κάνουν ό,τι από φυσικού μας θα έπρεπε να κάνουμε όλοι οι άνθρωποι: Εκφράζονται μέσω του χορού. Ενδιαμέσου παρατίθενται κάποιες απόψεις διαφόρων καλλιτεχνών περί χορού, οι οποίες μας βοηθούν να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό την ζωτική σημασία που έχει αυτή η ενέργεια.

 The stars won’t come out  tonight
 The stars won’t come out  tonight

Προσπάθησε να χορέψεις τις λέξεις «Σ’αγαπώ» ή τη λέξη «Γαμώτο» κι έπειτα χόρεψε τη φράση «Σ’ αγαπώ γαμώτο» και θα δεις τη διαφορά. Ο χορός είναι η μοναδική μορφή εκγύμνασης του σώματος που ανάγεται σε τέχνη κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το σώμα μας χορεύει μονίμως και λέει με απόλυτη καθαρότητα όσα το στόμα αδυνατεί να προφέρει. Το φως χορεύει, το τσάι στο στόμα μας, η ακινησία χορεύει και πάλλεται.

Πρέπει να θυμηθούμε την αίσθηση του χορού, να νιώσουμε τα πόδια μας να πετάνε και τα σώματα μας να στροβιλίζονται ώστε να νιώσουμε την έκφραση των συναισθημάτων στο σώμα μας. Κι αν από μόνοι μας δυσκολευόμαστε, οι περφόρμερς στο Studio Pellizco, είναι έτοιμοι να μας δώσουν μια χείρα βοηθείας, σέρνοντάς μας στο χορό!

 The stars won’t come out  tonight
 The stars won’t come out  tonight

Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου
Χορός: Ηλιάνα Καλαδάμη, Ειρήνη Κυριακού, Σοφία Παπανικάνδρου, Αλέξης Τσιάμογλου

Παραστάσεις
26 27 Μαρτίου 2016 στο Studio Pellizco Ορφανίδου 5
στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων: ελεύθερη εισφορά
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων
Στοιχεία επικοινωνίας: 6980115357, 6945992018

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου