Στιγμές και ατμόσφαιρα από την παράσταση 'το Αγόρι με τη Βαλίτσα’ του Κ.Θ.Β.Ε.

Έρχεται, για κάποιους, μια μέρα που καταστρέφεται το σπίτι τους, αναγκάζονται να φύγουν από την πατρίδα τους και να πάνε κάπου άλλου. Το πού κανείς δεν το ξέρει. Ούτε το αν θα φτάσουν ζωντανοί. Μέσα σ' αυτούς είναι και παιδιά, πολλές φορές ολομόναχα. Δεν έχουν ιδέα πώς θα επιβιώσουν. Απλώς προσπαθούν, με όσα εφόδια τους έχουν απομείνει. Το ξέρουμε, το βλέπουμε, το ζούμε.

Share:

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

Slideshow με φωτογραφίες του rejected από την παράσταση, σε μουσική του Δημήτρη Τασούδη

«Το αγόρι με τη Βαλίτσα» του Μάικ Κένυ, κάνει φέτος το ταξίδι του, με το Κλιμάκιο Μακεδονίας Θράκης του ΚΘΒΕ. Για να δείξει στα παιδιά που έχουν σχεδόν τα πάντα, τι σημαίνει να μην έχεις σχεδόν τίποτα. Για να δείξει στους πολύπλοκους μεγάλους τον απλό κόσμο των μικρών.

Πρόκειται για μια ιστορία προσφυγιάς και βιοπάλης, από την οπτική γωνία ενός παιδιού, το οποίο χάνει το σπίτι του λόγω του πολέμου και ξεκινάει ένα ταξίδι στην «άλλη άκρη της γης» χωρίς να ξέρει το γιατί. Γιατί απλά έτσι του είπαν.

Μαζί του έχει τη βαλίτσα, τις ιστορίες του και τη μικρή Κρίσια, ένα ακόμη προσφυγόπουλο το οποίο θα γίνει σύντροφος και συμπορευτής του.

Έτσι, με κινητήριο δύναμη τη φαντασία του, μάχεται να φτάσει στον προορισμό του, στο Λονδίνο, στο οποίο ζει ο αδελφός του. Οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τον ακολουθήσουν και θέλησαν να του δώσουν την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα

Η σκηνοθεσία του Μιχάλη Σιώνα είναι άκρως ευρηματική. Αυτό το δύσκολο, για το παιδικό κοινό, θέμα προσεγγίζεται με ευφυέστατο χιούμορ και αμεσότητα. Όλα τα ηχητικά εφέ της παράστασης δημιουργούνται επί σκηνής από τους ηθοποιούς μέσω μικροφώνων, οργάνων και καθημερινών αντικειμένων που μεταμορφώνονται μαγικά και αποτελεσματικά σε μια άριστη "βιβλιοθήκη" ήχων. Υπάρχει συνεχής ρυθμός και κίνηση και είναι σχεδόν αδύνατη η απόσπαση του κοινού έστω για λίγα δευτερόλεπτα. Ακόμη και οι στιγμές μετάβασης και εκτόνωσης της δράσης καλύπτονται από τη μουσική του Δημήτρη Τασούδη, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα αρμονικά δεμένο, πέρα για πέρα ακέραιο και ολοκληρωμένο.

το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα

Οι ηθοποιοί Λίλα Βλαχοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Δημήτρης Καρτόκης, Άγγελος Νεράντζης και Τίμος Παπαδόπουλος, ξεδιπλώνουν περήφανα στη σκηνή το αστείρευτο και πολύπλευρο ταλέντο τους και μεταμορφώνονται σε ποικίλους ρόλους και χαρακτήρες με μια τρομερή φυσικότητα, δημιουργώντας την εντύπωση πως υπάρχουν στη σκηνή κάθε φορά διαφορετικά άτομα. Είδαμε, για παράδειγμα, τον ίδιο ηθοποιό να γίνεται μάνα, βοσκός, οδηγός, γιαγιά και ναυτικός και μαζί με το ρόλο του να "μεταμορφώνεται" κι ο ίδιος από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με έναν τρόπο που σε αφήνει εντυπωσιασμένο. Κι εδώ έρχονται οι χορογραφίες του Έντγκεν Λάμε. Στοχευμένες, ρυθμικές, ουσιώδεις, προσδίδουν κάτι το τελείως διαφορετικό, ειδικά αν σκεφτούμε πως πρόκειται για παιδική παράσταση.

το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα

Τα «ευτυχή απρόσμενα» όμως δε σταματούν εδώ. Το σκηνικό της παράστασης δεν αποτελείται από έπιπλα ή κινητά αντικείμενα –έκτος της βαλίτσας του αγοριού- αλλά από απλές παιδικές ζωγραφιές... Η Κατερίνα Παπαγεωργίου δημιούργησε έναν μεγάλο, ζωγραφισμένο, κινητό μουσαμά, τον οποίο κινούν οι ίδιοι οι ηθοποιοί, με τις εικόνες να σηματοδοτούν τον τόπο και τη συνθήκη. Αυτό και μόνο το σκηνικό αρκεί για να εντάξει τον θεατή στις μεταβάσεις και στην παρακολούθηση της πλοκής της ιστορίας. Πρόκειται για μια ιδέα, η οποία αφήνει τη φαντασία ακόμη περισσότερο ελεύθερη να ταξιδέψει μαζί με το «Αγόρι με τη βαλίτσα» στην «άλλη άκρη του κόσμου».

το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα

Μια παράσταση λοιπόν με εμφανή και στιβαρό λόγο ύπαρξης που καταφέρνει να παρουσιάσει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μια προσέγγιση που δείχνει μεγάλο σεβασμό στην αντίληψη και την ευστροφία του παιδικού κοινού και που πράγματι μπορεί να κάνει τα παιδιά λίγο περισσότερο προετοιμασμένα και προϊδεασμένα για τον κόσμο στον οποίο ζουν και μεγαλώνουν, χωρίς να χάσουν ίχνος από την αθωότητά τους. Λεπτές ισορροπίες που τις διαχειρίζονται άρτια οι συντελεστές.

το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα

Μια παράσταση που μπορεί να κάνει τον θεατή να γελάει μέχρι δακρύων και να κλαίει με λυγμούς. Ένα "αγόρι" που σε παίρνει από το χέρι και σου δείχνει πώς είναι ο κόσμος που έφτιαξες και πώς θα έπρεπε να τον είχες φτιάξει. Ένα "αγόρι" που θα ήθελε να είναι όπως όλα τ' άλλα, που προσπαθεί τελικά, μέσα από τις περιπέτειες, τις ιστορίες και τα ταξίδια του, όχι τόσο να φτάσει στον φυσικό προορισμό του, αλλά να σε κάνει λίγο καλύτερο άνθρωπο.

Με μένα πάντως, τα κατάφερε.

το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα

INFO παράστασης

Το αγόρι με τη βαλίτσα

Συγγραφέας: Μάικ Κένι
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου,
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας,
Σκηνικά: Κατερίνα Κ. Παπαγεωργίου
Κοστούμια: Κατερίνα Κ. Παπαγεωργίου,
Μουσική: Δημήτρης Τασούδης,
Φωτισμοί: Μιχάλης Σιώνας,
Χορογραφία: Έντγκεν Λάμε,
Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Ζώρα,
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Ηθοποιοί
Βλαχοπούλου, Λίλα (Κρίσια)
Καραμήτρη, Μαρία (Μητέρα/ Οδηγός/ Βοσκός/ Γριά/ Ναυτικός)
Καρτόκης, Δημήτρης (Πατέρας/ Άνθρωπος/ Ναυτικός/ Γέρος)
Νεράντζης, Άγγελος (Ναζ)
Παπαδόπουλος, Τιμολέων (Λαθρέμπορος/ Στρατιώτης/ Έμπορος/ Αδελφός/ Ναυτικός)

το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα
το αγόρι με τη βαλίτσα


Share:

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας