Μια παράσταση για την Τέχνη, την Πίστη και την Τρομοκρατία.

Ο Γερμανός συνθέτης Καρλ Στόκχαουζεν κάποτε δήλωσε πως η πτώση των Δίδυμων Πύργων ήταν το σπουδαιότερο έργο τέχνης. Καθώς στόχος της τέχνης είναι να ανακαλύψει την αλήθεια και την πραγματική υπόσταση των πραγμάτων, ένα τέτοιο συμβάν είναι αριστουργηματικό μιας και είναι πέρα για πέρα αληθινό. Στην οθόνη δεν ”πεθαίνουν” ηθοποιοί, δεν υπάρχουν special effects, ούτε κασκαντέρ. Το θέαμα, αντιθέτως, είναι πέρα ως πέρα αληθινό. Είναι η υπέρτατη μορφή τέχνης.

Ο Κρίστιαν Λόλλικε, με αφορμή αυτό το συμβάν, δημιούργησε την παράσταση “Το Αριστούργημα”. Θέμα της παράστασης: Η Τέχνη, η Πίστη και η Τρομοκρατία. Ο Σωτήρης Σουλιώτης μετέφρασε αυτό το έργο και η θεατρική ομάδα Ars Moriendi το ανεβάζει στο “Θέατρο Τ”.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
το αριστούργημα
το αριστούργημα

Πρόκειται για ένα έργο με σύνθετα νοήματα απευθυνόμενο σε κοινό ικανό να αναλογιστεί κοινωνικά θέματα και καταστάσεις που τον αφορούν, αποβάλλοντας τα κόμπλεξ και την δυτική κοσμοθεωρία, η οποία μας ανέθρεψε και μας κάνει πλύση εγκεφάλου καθημερινά.
Έπειτα γεννιέται το ερώτημα: Τι είναι Αριστούργημα;
Ένα καλλιτέχνημα είναι επιτυχημένο όταν ελκύει πολύ κόσμο, δηλαδή όταν είναι κάτι πρωτόγνωρο, δηλαδή όταν σοκάρει. Τι πιο σοκαριστικό από την τρομοκρατία; Από ανθρώπους να πεθαίνουν και να υποφέρουν; Τίποτα.
Εδώ έρχεται και η έννοια της Πίστης. Ο δυτικός πολιτισμός της ευτυχίας και της αφθονίας συνεχώς σου υπενθυμίζει πως ο,τι και να σου συμβαίνει “Ο Ιησούς σ’ αγαπάει”. Με βάση αυτό το μότο της ασφάλειας και του εφησυχασμού συνεχίζουμε να ζούμε μια ζωή γεμάτη αυταπάτες υπενθυμίζοντας στον εαυτό μας πως “μας αξίζει” να είμαστε ευτυχισμένοι.

το αριστούργημα
το αριστούργημα

Θα μπορούσα να συνεχίσω να αναλύω στοιχεία και νοήματα της παράστασης “Το αριστούργημα” όμως θα ήταν μάταιο καθώς αυτή τη δουλειά την φέρουν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία οι Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατερίνα Συναπίδου και Δημήτρης Φραγκούλης.
Οι τρεις αυτοί, ηθοποιοί δίνουν την ψυχή τους επί σκηνής και γεμίζουν ενέργεια μια παράσταση με συνεχή λόγο.
Αυτός προφανώς ήταν και ο στόχος του σκηνοθέτη Θάνου Νίκα: Να δώσει ομαλή ροή ένταση στην παράσταση με την προσθήκη εικόνων, οι οποίες προβάλλονται σε προτζέκτορα αλλά και συμβολικών κινησιολογικών παρεμβάσεων, οι οποίες στοχεύουν στην συναισθηματική φόρτιση του κοινού και στην μεταβίβαση συναισθημάτων και μηνυμάτων.

το αριστούργημα
το αριστούργημα

Στην μικρή, όμως διόλου ασήμαντη σκηνή του ‘Θεάτρου Τ”, δύο άνθρωποι σε αναπηρικές καρέκλες και μια γυναίκα που πλένει το πρόσωπο της από την λεκάνη μιας τουαλέτας, μας δείχνουν πόσο ανάπηροι και προσηλωμένοι στις ακαθαρσίες του σημερινού τρόπου ζωής, είμαστε. Μας προσκαλούν να παρατηρήσουμε μαζί τους, “Το Αριστούργημα”!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος