Στην παράσταση “Το Παλτό” του Νικολάι Γκόγκολ στο Θέατρο “Τ”

Το 1983 ο Νικολάι Γκόγκολ, συνέγραψε “το Παλτό”. Ένα θεατρικό κείμενο με πρωταγωνιστή τον Ακάκιο Ακακίεβιτς. Έναν δημόσιο υπάλληλο, του οποίου η ζωή περιστρέφονταν γύρω από την αντιγραφή επίσημων εγγράφων. Ήταν πολύ καλός σε αυτό και συμπεριλαμβανομένου του δεκτικού και πρόθυμου του χαρακτήρα του, οι συνάδελφοί του φρόντιζαν να του φορτώνουν έξτρα δουλειά και να τον κοροιδεύουν σε κάθε περίπτωση. Όλα αυτά έως ότου απέκτησε ένα καινούριο, πολυτελές παλτό. Τότε όλα άλλαξαν. Όλοι τον αντιμετώπιζαν διαφορετικά. Το κύρος του ανέβηκε. Η ζωή του απέκτησε κάποιο νόημα, μέχρι να του κλέψουν το παλτό και να οδηγηθεί στον θάνατο λόγω της απώλειάς του.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
Το Παλτό
Το Παλτό

Πρόκειται για ένα θεατρικό κείμενο, το οποίο θίγει πάρα πολλά κοινωνικά θέματα και είναι απίστευτα διαχρονικό. Όσα χρόνια κι αν πέρασαν από τότε, “το παλτό” θα βρίσκει αντίκρισμα στο θεατρικό κοινό καθώς τα κοινωνικά δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και το “φαίνεσθαι” παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανθρώπων.

Φέτος, λοιπόν η Νεανική σκηνή του θεάτρου “Τ” “ανέβασε” το έργο του Γκόγκολ σε διασκευή και σκηνοθεσία της Γλυκερίας Καλαϊτζή. Στην διασκευή αυτή, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο παραμυθικό στοιχείο του έργου ενώ προστέθηκαν χιουμοριστικά στοιχεία, τα οποία, το έκαναν ακόμη πιο ενδιαφέρον για το κοινό.
Η σκηνοθεσία και η κινησιολογία της Ιωάννας Μήτσικα, δημιούργησαν μια παράσταση με συνεχή ρυθμό, σαν χορογραφία. Όλα είναι απίστευτα συγχρονισμένα και δεν πάει ούτε δευτερόλεπτο χαμένο.
Το σκηνικό από κούτες της Ευαγγελίας Κιρκινέ αξιοποιείται στο έπακρο. Βλέπουμε απλά κουτιά να μεταμορφώνονται σε γραφεία, ραπτομηχανές, σπίτια και τραπέζια. Έτσι, με απίστευτα ευρηματικό τρόπο, το κείμενο παίρνει ζωή και κρατά τους θεατές σε εγρήγορσή κάθε στιγμή.

Το Παλτό
Το Παλτό

Οι ηθοποιοί της νεανικής σκηνής, μπορεί να είναι ερασιτέχνες, όμως αυτό δεν φαίνεται στιγμή. Αντίθετα “παίζουν” με απόλυτη φυσικότητα και επαγγελματισμό προσφέροντας ένα ακέραιο αποτέλεσμα, του οποίου η επιτυχία κρίνεται στο τρανταχτό χειροκρότημα.

“Το παλτό” του Γκόγκολ στο Θέατρο “Τ”, είναι μια παράσταση, την οποία, μπορούν να παρακολουθήσουν με την ίδια ευχαρίστηση μικροί και μεγάλοι και έχει πολλά να διδάξει. Μέσω του έργου εξερευνόνται οι έννοιες του φαίνεσθαι και του είναι, της διαφθοράς, των κοινωνικών τάξεων, της ουσιαστικής καταξίωσης και τόσες άλλες.

Το Παλτό
Το Παλτό

Ο Ακάκιος Ακακίεβιτς είναι ο καθένας μας και το παλτό του τα κουβαλάμε όλοι μας καθημερινά.
Ίσως απλώς να μην το γνωρίζουμε.
Στο Θέατρο “Τ” το παλτό μας περιμένει να το φορέσουμε και ο Ακάκιος να μας δείξει ποίοι είμαστε!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος