Κορμί και Ψυχή

Frank Wedekind. Ο Γιώργος Δεπάστας μεταφράζει και η Δήμητρα Λαρεντζάκη μας ταξιδεύει. Στο αγνό. Στο πρωτόλειο του έρωτα. Στην επαφή του σώματος με το σώμα. Στους φόβους. Στο ένα βήμα μπρος το κορμί να αγαπηθεί και δυο από τρόμο να κάνει πίσω. Και πάλι μπρος, γοργά και δίχως σταματημό. Όρμα!

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

"Η απόλαυση παραμένει απόλαυση, Μέλχιορ. Και το κορίτσι την απολαμβάνει, όπως οι μακάριοι θεοί. Το κορίτσι αντιστέκεται χάρη στη φύση του. Διατηρείται ανέπαφο από κάθε αμαρτωλή πράξη ως την τελευταία στιγμή, για να δει ξαφνικά όλο τον ουρανό να ξεσπάει πάνω του. Το κορίτσι πάει στην κόλαση, την ίδια στιγμή που γνωρίζει τον ανθισμένο παράδεισο".

Έρωτας. Σώμα που ξυπνά και συναντά την ηδονή. Άνοιξη που φουντώνει κάθε σου κύτταρο. Δέρμα που ανάβει και επιζητά εκτόνωση. Συντροφικότητα. Να δώσει και να δοθεί. Στο άγγιγμα. Στου απέναντι την ψηλάφηση. Σκοτάδια να γίνουν φως.
"Η ζωή είναι σαν αφρόγαλα. Με ζάχαρη και κανέλα. Ο ένας το χύνει και στεναχωριέται, ο άλλος το χτυπάει για να γίνει κρέμα και ιδρώνει. Γιατί δεν γεύονται το καλύτερο; Τον αφρό; Νομίζεις πως είναι δύσκολο;"

'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης

Η αφύπνιση του νέου. Μια "παιδική τραγωδία" για το λουλούδι που ανθεί κόντρα στον διπλανό βράχο. Η σεξουαλικότητα βγαίνει από τη χειμερία νάρκη και συναντά τη βία του έρωτα. Την "ονειρεμένη" επαφή. Την ποταπότητα του τέλους. Αδιέξοδο ζωής σε μια παγωμένη χριστιανική διδασκαλία. Μια αλλόκοτη αίσθηση σε αφρισμένα ρεύματα σωμάτων.
"Δεν θα πω σε κανέναν πως επιστρέφω στην ανυπαρξία άπρακτος. Θα κάνω σαν να έχω δοκιμάσει τα πάντα. Είναι εξευτελιστικό να είσαι άνθρωπος και να μην έχεις δοκιμάσει το πιο ανθρώπινο πράγμα. Έρχεστε από την Αίγυπτο, αξιότιμε κύριε, και δεν έχετε δει τις πυραμίδες;"

Στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ μια στρατιά ταλαντούχων νέων φέρνουν στη σκηνή του, το μεταξωτό φόρεμα του έρωτα, με άνοιγμα μπρος και πίσω.
Υπέροχη σκηνογραφική επιμέλεια και άρτιοι φωτισμοί φέρουν εαυτό στην βάναυση απορία της νιότης.
Και είναι και εκείνη η επική στιγμή στην παράσταση που με "στοιχειώνει" μέρες...
"Μη σε νοιάζει που το φως είναι λιγοστό και περπάτα δίπλα μου, όπως περπατώ. Άστο το χεράκι σου, το μικρό σου χέρι. Άστο το χεράκι σου να σου το κρατώ."

'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης

Η Δήμητρα Λαρεντζάκη καταπιάστηκε με ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας και απέδωσε καρπούς.
Ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί δίνουν πνοή και αισθήσεις στο τριβέλισμα του νου. Τη λαχτάρα του κορμιού.
"Η ηθική είναι το πραγματικό γινόμενο δύο φανταστικών μεγεθών. Τα φανταστικά μεγέθη είναι το καθήκον και η επιθυμία. Το γινόμενο λέγεται ηθική και η πραγματικότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί".

Κι είναι και η θνησιμότητα που σε οδηγεί να φλερτάρεις την απέναντι όχθη.
"Η ζωή σου είναι ένα έγκλημα εξ αμελείας. Διακρίνω την απάτη τόσο καθαρά, που δεν μένει το παραμικρό συννεφάκι".

'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης

Γύμνια της ζωής να αναζητά πάντα το κάτι παραπέρα. Να σκαρφίζεται μονοπάτια στο νου για να διαφύγει. Να παγιδεύεται στο λάγνο του έρωτα. Το πιοτό της αμαρτίας να γευτεί.
"Εγώ όταν κάποτε κάνω παιδιά, θα τα αφήσω να μεγαλώσουν σαν τα αγριόχορτα στον κήπο μας. Αυτά που δεν τα φροντίζει κανείς, γίνονται μεγάλα και πυκνά-ενώ τα τριαντάφυλλα τα δένουμε σε βέργες, τα φροντίζουμε μέσα σε παρτέρια, τα περιποιούμαστε καθημερινά... κι αυτά ανθίζουν μόνο κάθε καλοκαίρι και είναι και μίζερα".

Βόλτα στο κέντρο της πόλης. Στην πηγή που αναβλύζει κολασμένη σωματική έλξη. Που σπαρταρά της καρδιάς το φυλλοκάρδι. Στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκης. Για λίγες νύχτες. Ξύπνα να αφουγκραστείς την άνοιξη που θορυβεί ολόγυρά σου. Την είδες. Την ένιωσες όμως καλά; Σε άγγιξε το ξύπνημά της;

'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης

"Μπορούμε τα πάντα. Δώσε μου το χέρι σου. Μπορούμε να λυπόμαστε τους νέους που περνούν το φόβο τους για ιδεαλισμό. Τους γέρους πετρωμένους από στωική ανωτερότητα. Αλλά αδιαφορούμε για όλους αυτούς τους ηθοποιούς της ζωής, που ξέρουμε ότι από πίσω, στα σκοτεινά, τους κινεί τα νήματα ο μεγάλος Ποιητής φορώντας τη μάσκα του. Ερωτευμένοι κοκκινίζουν ο ένας μπροστά στον άλλον, μαντεύοντας πως είναι απατεώνες που απατήθηκαν. Βλέπουμε γονείς να φέρνουν στο κόσμο παιδιά, για να μπορούν να τους φωνάζουν μετά, "πόσο τυχεροί είστε που έχετε τέτοιους γονείς"! Και βλέπουμε έπειτα, τα παιδιά να κάνουν το ίδιο κι αυτά, σαν μεγαλώσουν. Κρυφακούμε την αγνότητα στους μοναχικούς ερωτικούς της θρήνους. Και τη φτηνή πόρνη να διαβάζει Σίλλερ... Βλέπουμε το Θεό και το Διάβολο να ρεζιλεύουν ο ένας τον άλλον και πιστεύουμε τελικά πως και οι δυο είναι μεθυσμένοι.... γαλήνη και ευχαρίστηση, Μέλχιορ.. .φτάνει να μου απλώσεις το μικρό σου δαχτυλάκι. Μπορείς να περιμένεις αιώνια, μέχρι να σου παρουσιαστεί ξανά μια τόσο ευνοϊκή στιγμή!"...

Μπορείς;

'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης

INFO παράστασης

13 - 24 Απριλίου 2016
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00

Οι Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Διασκευή - Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Πασχάλης Αραμπατζής
Φωτισμοί: Νίκος Τσολερίδης

Παίζουν:
Βίκυ Γρηγοριάδου
Κίκα Ζαχαριάδου
Εύη Κάτσιου
Νόνικα Μαλκουτζή
Ρίτα Μοσχίδου
Έλιο Φοίβος Μπέϊκο
Δέσποινα Μπισχινιώτη
Ανδρέας Παπαϊωάννου
Δήμητρα Σταματίου
Νίκος Τσολερίδης

Μια παραγωγή της εταιρείας «ΒΑΡΔΙΑ LIVE»

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης
'Ξύπνημα της Άνοιξης

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας