Τι συμβαίνει όταν ο αδύναμος πέφτει στα χέρια του ισχυρού;

Ο αέρας φυσά μανιασμένα. Οι πόρτες ανοιγοκλείνουν με ορμή. Κι ένα δάπεδο που μοιάζει με σκακιέρα, ετοιμάζεται να δεχτεί τα πιόνια του. Έναν καθηγητή, μια μαθήτρια και μια υπηρέτρια. Τα τρία πρόσωπα του έργου «Το μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο, που θεωρείται ένας από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου. Πιστός λοιπόν στα πρότυπά του και τις πεποιθήσεις του ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα…ούτε καν για το καλοκαίρι», μας παρουσιάζει ένα παράλογο, ένα σουρεαλιστικό μάθημα ενός καθηγητή προς μια μαθήτριά του. Απλές αριθμητικές πράξεις. Προσθέσεις κι αφαιρέσεις. Απλές γλωσσικές ασκήσεις που όμως γίνονται περίπλοκες στα αυτιά τους. Όπως υποστηρίζει ο Ευγένιος Ιονέσκο, «οι λέξεις που έχουν βαθιά νοήματα, πέφτουν κάτω και γκρεμίζονται, γιατί τις βαραίνει το νόημα.»

κείμενο | ερωδίτη παπαποστόλου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
΄Μάθημα' του Ευγένιου Ιονέσκο στο Blackbox
'Μάθημα' του Ευγένιου Ιονέσκο στο Blackbox

Ένα χάσμα ανάμεσα στις δύο γενιές. Ένα χάσμα, ανάμεσα στην εξουσία και στον εξουσιαζόμενο.

Υπάρχει διέξοδος, ή όλα είναι ένας φαύλος κύκλος που επαναλαμβάνονται ενώ οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ήδη την κατάληξη που θα έχουν οι ίδιοι και τα θύματά τους;

«Το μάθημα του Ευγένιου Ιονέσκο», που παρουσιάζεται στο Blackbox, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη, είναι μια ανατρεπτική, σουρεαλιστική παράσταση που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους θεατές σχετικά με την εξουσία και την κατάχρησή της.

'Μάθημα' του Ευγένιου Ιονέσκο στο Blackbox
'Μάθημα' του Ευγένιου Ιονέσκο στο Blackbox

Είναι ένα έργο που ξεκινάει σαν κωμωδία και στη συνέχεια εξελίσσεται σε μια παρωδία που έχει στόχο να απεικονίσει την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα του τότε, η οποία παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη σύγχρονη εποχή στην οποία ζούμε. Είναι ένα έργο που μας καλεί να προβληματιστούμε και να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που μας βασανίζουν ακόμα και σήμερα: «Τι συμβαίνει όταν αυτός που έχει την εξουσία κάνει κατάχρηση αυτής; Τι συμβαίνει όταν ο αδύναμος πέφτει στα χέρια του ισχυρού; Πώς αντιδρά ο απλός λαός σε αυτό; Με λόγια ή με πράξεις;» Ισχύει η θεωρία του Ιονέσκο, ότι «ο κόσμος έχει συνηθίσει πλέον και κανείς δεν πρόκειται να ρωτήσει;»

Η ρεαλιστική ερμηνεία των Βασίλη Βασιλάκη, Ντίας Ζούρα και Ειρήνης Καραόγλου που ενσαρκώνουν τους τρεις πρωταγωνιστές εντείνει την αγωνία των θεατών και τους κάνει να ταυτίζονται με την τραγικότητα των ηρώων που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχουν εγκλωβιστεί. Τα συναισθήματα όσον αφορά στον θύτη είναι ανάμικτα. Η δυνατή μουσική σε συνδυασμό με την υποκριτική ικανότητα και τη γλώσσα του σώματος των ηθοποιών που συνοδεύουν την μετάβαση της ψυχικής κατάστασης των ηρώων από το ένα στάδιο στο άλλο καθώς και τη σταδιακή μεταμόρφωσή τους αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία της παράστασης.

'Μάθημα' του Ευγένιου Ιονέσκο στο Blackbox
'Μάθημα' του Ευγένιου Ιονέσκο στο Blackbox

Στο Blackbox. Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Συντελεστές
Μετάφραση: Ομάδα Θεάτρου Δεν
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βασιλάκης
Κοστούμια: Γιούλα Ζωιοπούλου
Κατασκευή Σκηνικού: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Καράογλου
Μουσικές και ηχητικές επιλογές: Σίσσυ Βλαχογιάννη
Φωτογραφίες: Χριστίνα Σαρλάμη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Βασιλάκης, Ντία Ζούρα, Ειρήνη Καράογλου

Δείτε περισσότερα στο Δελτίο Τύπου της παράστασης

κείμενο | ερωδίτη παπαποστόλου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου