Έρχεται «Το ξύπνημα της άνοιξης», του Φράνκ Βέντεκιντ στο θέατρο Αυλαία

Η -κάποτε- εργασία των φοιτητών της σχολής Θεάτρου Βουτσινά, επιστρέφει, πλέον ως μια ανεξάρτητη θεατρική παραγωγή. Σε διασκευή και σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη και με πολλούς συντελεστές ίδιους με τότε, «Το ξύπνημα της άνοιξης» κάνει αυτό που "οφείλει" και επιστρέφει ή καλύτερα αναγεννιέται μέσα Απρίλη στο Θέατρο Αυλαία.

κείμενο | εύη μίνου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
Το ξύπνημα της άνοιξης
Το ξύπνημα της άνοιξης

Το έργο διαδραματίζεται στην πολύπλοκη εφηβική πραγματικότητα, όπου ο διχασμός, η περιέργεια και ο φόβος είναι οι βασικοί της άξονες. Το περιβόητο «πέρασμα στην ενήλικη ζωή» είναι το τελευταίο στάδιο της εφηβείας και το πιο επίπονο. Εκεί ο έρωτας και η φιλία είναι στο στόχαστρο του έφηβου, που σαν οργισμένος ταύρος παίρνει φόρα και χτυπάει πάνω στο τοίχο της ενηλικίωσης. Το ένστικτο ξυπνάει πρωτόγνωρα αντανακλαστικά του έφηβου και η σεξουαλική αναζήτηση τον κάνει «τυφλό» απέναντι στην καταπίεση που έχει υποστεί από τους ενηλίκους.

Το ξύπνημα της άνοιξης
Το ξύπνημα της άνοιξης

Η πλοκή αφορά μία παρέα από έφηβα αγόρια και κορίτσια που οι ορμόνες τους έχουν βαρέσει κόκκινο. Ψάχνουν τον έρωτα και η περιέργεια τους τους οδηγεί σε λάθη ή ακόμη και στον θάνατο. Το έργο "Frühlingserwachen", που στο διάστημα του μεσοπολέμου ήταν το πιο πολυπαιγμένο δραματικό έργο σε όλες τις γερμανόφωνες σκηνές, φέρει τον υπότιτλο: Μια παιδική τραγωδία.

Η δομή είναι περίεργη και πρωτότυπη για την εποχή του Βέντεκιντ. Μικρές σκηνές διαδέχονται η μία την άλλη δίνοντας κινηματογραφική αίσθηση στο έργο. Αυτή η δομή που θυμίζει «σπασμένο ρολόι εν λειτουργία» είναι μια καινοτόμα μορφή του εξπρεσιονισμού station drama.

Το ξύπνημα της άνοιξης
Το ξύπνημα της άνοιξης

Το έργο ήταν προκλητικό για την εποχή που καθρεφτίζει (από την αρχή του 20ου αιώνα ως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ). Ο Φράνκ Βέντεκιντ μιλάει για μια εντελώς ελεύθερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων, πηγαίνοντας ενάντια στην λογοκρισία και την σεξουαλική καταπίεση. Χαρακτήρες όπως αυτός της κοπέλας που κακοποιούν οι θρησκόληπτοι γονείς της «για το καλό της» ή της αγανακτισμένης μικρής έφηβης που ρωτάει να μάθει για το σεξ και η μητέρα τής λέει ψέματα ή του νέου που έχει όρεξη για μάθηση και του φίλου του που έχει περιέργεια για το αντρικό και γυναικείο σώμα ή της έφηβης που θέλει να απενοχοποιήσει την σάρκα και να φοράει κοντά ρούχα, συμβολίζουν κοινά και διαχρονικά θέματα των εφήβων.

Χαρακτηρίζεται από πολλά grotesque στοιχεία και μοτίβα. Ο θάνατος, η επικοινωνία με πεθαμένους χαρακτήρες και το κάλεσμά τους, η αυτοκτονία, ο βιασμός, η σάρκα και το αίμα μας θυμίζουν πολύ την «μαύρη» αισθητική των δημοτικών τραγουδιών άλλα και παραδοσιακών παραμυθιών.

Το ξύπνημα της άνοιξης
Το ξύπνημα της άνοιξης

Η εφηβεία είναι η πιο ευαίσθητη περίοδος του ανθρώπου. Τα τραύματα, όπως συμβολίζονται και στο έργο, μπορούν αν «σκοτώσουν» έναν νέο στην προσπάθειά του να σπάσει τον γυάλινο τοίχο μεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής. Η φρέσκια ματιά και η διασκευή της Δ.Λαρετζάκη, καθώς και οι ερμηνείες από τους νέους και πολύ καλούς ηθοποιούς που διαθέτει θα δώσουν ξανά φρέσκια ζωή σε ένα πολυπαιγμένο έργο.

Το ξύπνημα της άνοιξης
Το ξύπνημα της άνοιξης

INFO παράστασης

Συντελεστές: Σκηνοθεσία - Διασκευή - Σκηνογραφική Επιμέλεια: Δήμητρα Λαρεντζάκη Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας Βοηθός Σκηνοθέτης: Πασχάλης Αραμπατζής Φωτισμοί: Νίκος Τσολερίδης Παίζουν: Βίκυ Γρηγοριάδου Κίκα Ζαχαριάδου Εύη Κάτσιου Νόνικα Μαλκουτζή Ρίτα Μοσχίδου Έλιο Φοίβος Μπέϊκο Δέσποινα Μπισχινιώτη Ανδρέας Παπαϊωάννου Δήμητρα Σταματίου Νίκος Τσολερίδης Μια παραγωγή της εταιρείας «ΒΑΡΔΙΑ LIVE»

Δείτε περισσότερα για την παράσταση στο Δελτίο Τύπου

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας