_παράδοση

Δεκαπενταύγουστος στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης

Photostory από ένα ξέφρενο πανηγύρι

Θεσσαλονίκη... Ή πιο όμορφη ξελογιάστρα και πολυπολιτισμική πόλη της Β. Ελλάδος.

Πόσοι όμως την ξέρουν πραγματικά αν δε ζήσουν την κάθε της γωνιά; Στα καλά και στα κακά της;

Κι όπως ένα νόμισμα έχει δύο όψεις έτσι είναι και αυτή. Ή μια της όψη σοβαρή και η άλλη... σε ξαφνιάζει απρόσμενα. Το πανηγύρι του Φοίνικα τον Δεκαπενταύγουστο ανήκει σίγουρα στην τελευταία περίπτωση.

Στον κεντρικό του δρόμο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας που αυτές τις μέρες είχε την τιμητική της. Σημαιοστολισμένη η ίδια αλλά και οι πιστοί με τα απαραίτητα αυτοκόλλητα στο πέτο, περίμεναν με στωικότητα στην ουρά προκειμένου να ανάψουν ένα κεράκι και να προσκυνήσουν την εικόνα της Μεγαλόχαρης

Από την απέναντι πλευρά, ξεκινάει το πανηγύρι ή αλλιώς, ένα ξέφρενο γλέντι που κρατάει τρεις μέρες ή καλύτερα τρεις νύχτες μιας και το «νταβαντούρι» επικρατεί κυρίως τη νύχτα. Η παρεξηγημένη περιοχή του Φοίνικα, ο φτωχός Φοίνικας, που ανήκει όμως σε έναν από τους πιο ανεπτυγμένους δήμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, τον δήμο Καλαμαριάς, αυτές τις μέρες σε καλεί να γίνεις ένα μαζί του.

Χρώματα, αρώματα, μουσικές, μικροπωλητές για μικρούς και μεγάλους, τρεις διαφορετικές σκηνές που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξενυχτάδικα της πόλης και ξέφρενος χορός από μικρούς και μεγάλους πάνω σε παραδοσιακούς και λαϊκούς ήχους της Ελλάδας.

Γιατί Ελλάδα σημαίνει γέλιο, χορός, άνθρωποι έξω καρδιά, και πανηγύρια τον Δεκαπενταύγουστο.