R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Βλέποντας το 'Υπόθεση, Φριτς Μπάουερ-Μυστική Ατζέντα' του Λαρς Κράουμε

Αξίες κι ιδανικά στα συντρίμμια του πολέμου

O Λαρς Κράουμε επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη. Με ένα φιλμ, επίκαιρο, με διαχρονικό χαρακτήρα, που μας ταξιδεύει στο μακρινό 1957 και να μας δείχνει τον αγώνα ενός ανθρώπου, ώστε αποδοθεί δικαιοσύνη κι η νέα Γερμανία, μετά τη δίνη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, να οικοδομηθεί σε στέρεα θεμέλια. Είναι όμως καθολική βούληση αυτή, ή μήπως μία δική του προσωπική ουτοπία, κόντρα σε ένα παγκόσμιο σύστημα που είναι ικανό να συνθλίψει τον κάθε ρομαντικό;

single photo Ο ηλικιωμένος διευθυντής της εισαγγελίας, Φριτς Μπάουερ, είναι αποφασισμένος να τιμωρήσει τους εγκληματίες συμπατριώτες του, που λίγα χρόνια πριν έκαναν κατά συρροή αποτρόπαιες πράξεις. Πολλοί απ΄ αυτούς όμως, με έξυπνα τεχνάσματα, παραμένουν ακόμα στο πολιτικό προσκήνιο. Το έργο του μόνο εύκολο δεν είναι και προσπαθεί να ξετυλίξει τον μίτο της Αριάδνης, έχοντας ελάχιστους πραγματικούς συμμάχους στο πλάι του. Το γεγονός πως είναι εβραϊκής καταγωγής, είναι αρκετό για κάποιους, ώστε να τον στιγματίσουν και να φτάσουν στην απλή ρήση-κατηγορία, πως ψάχνει μία απλή εκδίκηση για τους χιλιάδες συμπατριώτες του, που έγιναν στάχτη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του τρίτου Ράιχ.
single photo

Στην πραγματικότητα όμως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, έχει ένα όραμα για τη νέα χώρα, που οικοδομείται. Μία ελπίδα για το μέλλον. Ψάχνει αξίες κι ιδανικά στα συντρίμμια του πολέμου. Για να πάει μπροστά η χώρα, πρέπει να ξορκίσει τους δαίμονες του παρελθόντος κι όχι αυτοί να ενυπάρχουν και να εμποτίζουν συνειδήσεις, με φαύλες ιδέες και πιστεύω, μέχρι να έρθει η ώρα, που και πάλι θα νιώσουν δυνατοί, ώστε να τα επιβάλλουν στην ανθρωπότητα. Σας έρχεται στο μυαλό κάτι απ΄ όσα βιώνουμε σήμερα; Σωστά σκέφτεστε.

Πιστός συνοδοιπόρος στην κούρσα απόδοσης δικαιοσύνης, ο εισαγγελέας, Καρλ Άουγκερμαν. Τους ενώνει ένα κοινό πάθος, που στο τέλος θα αποδοθεί μοιραίο, για έναν από τους δύο. " Άνθρωποι σαν εσάς σπανίζουν ", λέει ο πρεσβύτερος, Φριτς στον νεαρό Καρλ. Προοικονομία, για όσα θα ακολουθήσουν και το σθένος, που θα δείξει ο δεύτερος, ίσως στη πιο κομβική απόφαση για τη ζωή του.

single photo

Πρόκειται για ένα φιλμ, από το οποίο αντλούμε πολλά ιστορικά στοιχεία, είναι σαν ένα μάθημα στην μεγάλη οθόνη, σίγουρα με τρόπο πιο ενδιαφέροντα, απ΄ αυτόν, που γίνεται στις αίθουσες των σχολείων. Βλέπουμε μία χώρα σε αναταραχή, σε αποσύνθεση, να αναζητά μάταια την ταυτότητά της και να εγκλωβίζεται στο σήμερα, στο εφήμερο, μη μπορώντας να κοιτάξει πιο πέρα. Σα να φορά παρωπίδες, κάτι σαν την σημερινή Ελλάδα, που πλέον, περιμένει ένα θαύμα από τον Θεό.

Η ερμηνεία του Μπούρκχαρτ Κλάουσνερ μεστή. Σοβαρός, στιβαρός, με πείσμα να φτάσει μέχρι το τέλος. Σκιαγραφείται μία πολυσχιδής προσωπικότητα, με τα καλά της και τα αρνητικά της. Δίπλα του ο R. Zehrfeld, ακροβατεί μεταξύ της οικογένειας, της δουλειάς και του πάθους του, που τελικά θα τον οδηγήσει, απέναντι στο γράμμα του νόμου, καθώς μπορεί η σβάστιγκα να έπεσε, όμως τα κατάλοιπά της, έμειναν με τη μορφή νόμων στο κράτος.

single photo

Μιλάμε προφανώς για μία συντηρητική Ευρώπη. Για την ήπειρο του φόβου, που ο καπιταλισμός δημιουργεί μάζες, στις οποίες στοχεύει ο ναζισμός. Άλλωστε για να βρεθεί πρόσφορο έδαφος για την επικράτηση των ολοκληρωτικών καθεστώτων πρέπει να έχουμε κρίση, οικονομική-κοινωνική, ηθική. Η ιστορία μας διδάσκει, αν εμείς ξανακάνουμε τα ίδια λάθη, δυστυχώς η ανθρωπότητα θα βιώσει τις ανάλογες οδυνηρές συνέπειες. Είναι νομοτελειακό ...

single photo

Μία διεθνής συνωμοσία, που υποθάλπει εγκληματίες, στο βωμό μίας φαινομενικής σταθερότητας. Μια αποσιώπηση και μία άρνηση να κοιτάξουμε το παρελθόν κατάματα και να " συλλάβουμε " τους ηθικούς αυτουργούς. Τι ορίζεται άραγε ως εθνική προδοσία και τι ως ηθικός εκβιασμός και δικαίωση, μετά θάνατον; Μπορεί άραγε να νικηθεί το κακό; Κι αν ναι, πόσο βαθιές είναι τελοσπάντων, οι ρίζες του;

κείμενο | μίλτος τόσκας
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης