R

e

j

e

c

t

e

d

a

c

t

s

image

Βλέποντας το 'I am not your negro' του Ράουλ Πεκ

Υπέρ-απαραίτητο

Συνηθίζεται σε ένα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τις περισσότερες ταινίες να μην τις γνωρίζουμε. Επιλέγουμε με το ένστικτο και με βάση την υπόθεση ή τον σκηνοθέτη, που τυχαίνει να ξέρουμε από προγενέστερη δουλειά του. Εξαίρεση σ΄ αυτόν τον κανόνα αποτελεί το "Ι am not your negro" του Ράουλ Πεκ, που έφτασε μέχρι την τελική πεντάδα των OSCARS για το 2017 κι εστιάζει στην ιστορία των Αφροαμερικανών.

single photo Βασίζεται εξ ΄ολοκλήρου στα λόγια του σαρωτικού, συγγραφέα Τζέιμς Μπόλντουιν (1924-1987) κι η αφήγηση πραγματοποιείται από τον ηθοποιό Samuel L. Jackson. Γίνεται λόγος για τους τραγικούς θανάτους των ηγετών του σπουδαίου κινήματος για τα πολιτικά, Μάλκομ Μάρτιν, Λούθερ Κινγκ και Μέντγκαρ Έβερτς και καταδεικνύεται πλήρως η εξέλιξη κι η σκληρή πραγματικότητα, όσον αφορά την αντιμετώπιση των μαύρων διαχρονικά στην Αμερική.
single photo

Μα θα μου πείτε, για δύο τετραετίες, ο πλανητάρχης, ο Μπάρακ Ομπάμα ήταν αφρικανικής καταγωγής. Σύμφωνοι, αλλά αυτό δεν αναιρεί το μίσος, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, που απορρέουν από θεωρίες σχετικά με την αρία φυλή και προφανώς οδηγούν στον φασισμό και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, απορρίπτοντας ως κατώτερους, εκ προοιμίου, αυτούς τους ανθρώπους. Ρώτησε άραγε κανένας, πώς έφτασαν αυτοί οι άνθρωποι εκεί; Αν το ήθελαν πραγματικά; Τι αγώνα έκαναν για να επιβιώσουν και να αφομοιωθούν;

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα εξής. Το έργο, που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε είναι βασισμένο σε ένα ημιτελές χειρόγραφο (James Baldwin-Remember This House). Αποτελεί την επιτομή του "black power". Η λέξη, "νέγρος", η οποία όπως σημειώνεται είναι εμπνευσμένη από τους λευκούς, ακούγεται, 78 φορές στο φιλμ. Αποτελεί το πλέον πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ, που ήρθε στο 19ο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, με 19 βραβεία συνολικά, ανάμεσά τους, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, στο Σικάγο, στο Λος Άντζελες, αλλά και στο Τορόντο, τη Φιλαδέλφια και το Σαν Φραντζίσκο. Χαρακτηριστικό είναι, ότι στο Rotten Tomatoes, υπήρξε καθολική αποδοχή και βαθμολογήθηκε με 9/10, μέσα από 100 και πλέον κριτικές.

single photo

H ηθική απάθεια οδηγεί στον θάνατο της καρδιάς, οι άνθρωποι αποκτηνώνονται κόντρα στη φύση τους και βγάζουν το χειρότερό τους πρόσωπο, κάνοντας πολλές φορές επίδειξη της ισχύος τους, απέναντι στους αδύναμους. Αυτή είναι η συγκλονιστική πραγματικότητα. Ένα περίεργο παιχνίδι ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι, ένας διαρκής αγώνας για ειρήνη και ζωή επί ίσοις όροις και ένα μήνυμα για το πάθος που αυτή θέλει. απέναντι στους αριθμούς που προβάλλουν συνεχώς οι λευκοί.

single photo

Μπορεί κάποιος να πει πως τα θέματα που σκαλίζουμε είναι στενάχωρα και βαριά. Δεν θα διαφωνήσω. Αυτός είναι όμως ο στόχος ενός Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Να καταδείξει τα προβλήματα, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να βρεθούν λύσεις για μία καλύτερη παγκόσμια κοινότητα. Έτσι, το εκλαμβάνω εγώ τουλάχιστον και μ΄ αυτόν τον τρόπο το αντιμετωπίζω

single photo

"Δεν είναι νέγρος. Είμαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ"!

Από το αριστουργηματικό Μοοnlight στο υπέρ-απαραίτητο "Ι am not your negro", την ώρα που ανέλαβε ο Τραμπ...

κείμενο | μίλτος τόσκας
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης