Ένα χρονογράφημα από τον σκηνοθέτη της, Θοδωρή Κουνιάκη.

Μέσα του 2009, βράδυ, σε ένα μπαρ με αρκετό ουίσκι, καλή παρέα και με ένα αστείο της Κωνσταντίας Χριστοφορίδου, μία ιδέα γεννήθηκε στο ζαλισμένο μου μυαλό. Ναι, ένα παιδικό αστείο της Κωνσταντίας, μία διαφορετική ματιά της Κοκκινοσκουφίτσας. «Ρωσιδούλα» με πονηρό βλέμμα χωρίς όρια, που σε εμπνέει να στήσεις μια ανατρεπτική εκδοχή του γνωστού παραμυθιού. Λατρεύω τις ανατροπές, έτσι κι αλλιώς η ζωή μας είναι γεμάτη από αυτές, με άσχημες μα και όμορφες. Ομολογώ πως αυτή είναι μία από τις πιο όμορφες που έχω ζήσει.

Η Redskoufitsa ένα πολύ κακό κορίτσι και ο ευαίσθητος και τρυφερός λύκος το θύμα. Εκείνη ματαιόδοξη και αδίστακτη, ο λύκος λάτρης της ποίησης και vegetarian.

Όλα ανάποδα… έτσι, για να μη ζεις το παραμύθι σου!

Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης
Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης
Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης

Αρχές του 2010 και το πείραμα είναι έτοιμο να λάβει χώρα σε ένα μπαρ στο Γκάζι, το Socialista. Και λέω πείραμα γιατί ήταν η πρώτη απόπειρα του μαγαζιού να φιλοξενήσει μια μουσικοχορευτική παράσταση, αλλά και γιατί εκτός από την Κωνσταντία Χριστοφορίδου, τον Βαγγέλη Τάκο και δύο εξαιρετικούς μουσικούς, έπαιζα εγώ τον λύκο. Το πείραμα πέτυχε και το ταξίδι της Redskoufitsas είχε ξεκινήσει.

Το 2011 η Redskoufitsa από το Γκάζι πήγε στο Μοναστηράκι, σε έναν υπέροχο χώρο, το Nueva Trova με λύκο τον Ορέστη Τσιόβα. Και το ταξίδι της συνεχίστηκε από 2012 και μετά στη Θεσσαλονίκη (Maison Cristal, Γαία live, Μαύρη Τρύπα… ) αλλά και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας, με λύκο τον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Στην τελευταία παράσταση στην Κατερίνη, πριν από ένα χρόνο περίπου, γνωρίσαμε τον Παντελή Βατουσιάδη και την ομάδα του. Πάλι βράδυ, σε μπαρ με ουίσκι. Η κρυφή επιθυμία μας, άρχισε να υλοποιείται.

Η μεταφορά της παράστασης σε no budget εικοσάλεπτη ταινία είναι γεγονός. Και λέω no budget γιατί τα μέσα μας ήταν μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, ένα μικρόφωνο και για γερανό ένα γεροδεμένο φίλο που καβαλούσε στις πλάτες τον καμεραμάν, αλλά με πολύ μεράκι, αγάπη και υπομονή από όλους τους συντελεστές. Όλα τα γυρίσματα έπρεπε να γίνουν μέσα σε τρεις ημέρες κι έτσι έγινε. Το καστ, εκτός από την Κωνσταντία, με ερασιτέχνες ηθοποιούς, αλλά και αρκετούς ορεξάτους φίλους.

Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης

Ο μεγαλύτερος εχθρός μας ήταν η αφόρητη ζέστη αφού γυρίζαμε καλοκαίρι. Τώρα είχε έρθει η ώρα το υλικό να γίνει έργο. Η αγωνία μου μεγάλη μιας και ήταν η πρώτη μου απόπειρα να επιχειρήσω ως σκηνοθέτης σε μία κινηματογραφική παραγωγή.

Μετά από πολλή δουλειά μαζί με ταλαντούχους συνεργάτες, όπως η Εύη Μίνου και ο Παντελής Βατουσιάδης στο μοντάζ, στα εφέ και την τεχνική επεξεργασία, αλλά και τον Δημήτρη Καραβασίλη, που στο στούντιο του συμμάζεψε τον ήχο και έγραψε την υπέροχη μουσική, την 20η Νοεμβρίου 2015, η Redskoufitsa the true story… ήταν έτοιμη να ανέβει ιντερνετικά. Αφού όμως οι κρυφοί πόθοι ποτέ δεν τελειώνουν, εύχομαι το ταξίδι της Redskoufitsas να συνεχίσει σε κάποια φεστιβάλ μέσα στο 2016.

Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης
Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης
Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης
Redskoufitsa, Θοδωρής Κουνιάκης

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν αφιλοκερδώς στη δημιουργία της ταινίας και ελπίζω, στις όχι και τόσο παραμυθένιες μέρες που ζούμε, να καταφέρουμε να χαρίσουμε λίγο γέλιο σε όσους την παρακολουθήσουν.

Έτσι, για να ζήσουμε το παραμύθι μας…

κείμενο | θοδωρής κουνιάκης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας