Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα

Ο Αλέξανδρος Τζοβάνης είναι 28 χρονών και κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Φοιτητής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ., παράτησε τη σχολή του για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κλασσικό τραγούδι, αρχικά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τα τελευταία χρόνια στη Βιέννη, όπου σπουδάζει και εργάζεται. Με αφορμή την παρουσίαση της καινούργιας του ποιητικής συλλογής «Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα» στις 8 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Οδού Χηλής» στις 7:30 το βράδυ, συνομιλήσαμε μαζί του σχετικά με την έκδοση του βιβλίου του και το περιεχόμενό του, αλλά και με το μεγάλο του πάθος• το τραγούδι. Ονειροπόλος αλλά και ρεαλιστής ταυτόχρονα, φαίνεται να έχει «πιάσει» το νόημα της ύπαρξης και να πατάει γερά στα πόδια του.

κείμενο | χαρά-ελευθερία ζέρβα */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
Αλέξανδρος Τζοβάνης
Αλέξανδρος Τζοβάνης

Μέσα σε πλαίσια προσωπικής εξέλιξης και αναζήτησης προέκυψε η «Νοσταλγία σε Φα ελάσσονα». Η ποίηση για τον Αλέξανδρο Τζοβάνη αποτελεί μία ξαφνική ανάγκη έκφρασης ανεξάρτητα από το πότε γράφεται• «μία καταιγίδα που μέσα σε λίγα λεπτά βρίσκεσαι μούσκεμα να στέκεσαι μες στη μέση των σκέψεών σου. Πρόκειται για έμπνευση ξαφνική και εφήμερη.» Η καινούργια ποιητική του συλλογή περιστρέφεται γύρω από νοσταλγικά ταξίδια της ψυχής με άξονα την προοπτική. Κοινός παρονομαστής δηλαδή σε όλα τα ποιήματα είναι η οπτική γωνία με την οποία αντικρίζει κανείς τα δεδομένα. Υπάρχει διάχυτη η νοσταλγία με τη δόση γλύκας και την υπόνοια τρυφερότητας που τη διακατέχουν, όχι όμως και η μελαγχολία. Το παρελθόν συνέβη και γίνεται αποδεκτό όπως ακριβώς έλαβε χώρα• συνεπώς, δεν υιοθετείται μελαγχολική προσέγγιση για να πραγματοποιηθεί η αναφορά στα περασμένα.

Αλέξανδρος Τζοβάνης

Τα ποιήματα πραγματεύονται τον μετεφηβικό έρωτα, την αγάπη για τη μουσική και την προσωπική πνευματική αναζήτηση, ενώ αρχή και πηγή έμπνευσης ήταν οι προσωπικές στιγμές του συγγραφέα. Εκείνες οι στιγμές ταπείνωσης του «εγώ» και των εσωτερικών αυτοτιμωρικών τάσεων που καταφέρνουν να οδηγήσουν στη δημιουργία των συνθηκών για συγγραφή. Το φανταστικό δεν είναι παρόν στην εν λόγω ποιητική συλλογή. Αντιθέτως, η ωμή σκληρή πραγματικότητα ήταν η κινητήρια δύναμη που οδήγησε στη συγγραφή των ποιημάτων.

Η έκδοση του βιβλίου ήταν μία απόφαση σχετικά πρόσφατη που έχει οδηγήσει τον Αλέξανδρο σε ένα ευρύτερο πρότζεκτ, αυτό της παρουσίασης του βιβλίου -στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στη Βιέννη- σε μία βραδιά όπου θα τραγουδήσει ελληνική μουσική (Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Χατζηνάσιο, κ.ά.), θα γίνει η απαγγελία των ποιημάτων, και όλο αυτό θα πλαισιώνεται από θεατρικούς μονολόγους.

Αλέξανδρος Τζοβάνης
Αλέξανδρος Τζοβάνης

Όσον αφορά τη σχέση του με το τραγούδι, παρουσιάζεται ιδεαλιστής και υποστηρικτής του μουσικού ήθους. Του αρέσει να ανακαλύπτει τη φωνή του και τις τεχνικές τραγουδιού και να καταλαβαίνει κάθε λεπτομέρεια. Αυτός είναι και ο λόγος, τελικά, που ακόμα δεν έχει κλείσει το σπουδαστικό του κύκλο μετά από τη μουσική του περιπλάνηση στη Θεσσαλονίκη, τη Γερμανία και τα τελευταία χρόνια στη Βιέννη. Παρότι ήδη δουλεύει ως τραγουδιστής, απολαμβάνει το να μαθαίνει και να εξελίσσεται.

Εμείς του ευχόμαστε οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις να μην έχουν τελειωμό και το «σαράκι» που τον τρώει να μη χορταίνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τη δουλειά του και στο μέλλον, είτε στο τραγούδι είτε στη συγγραφή. Όπως άλλωστε δήλωσε ο ίδιος, μπορεί η ξενιτιά να προσφέρει πρόσφορο έδαφος για πνευματική αναζήτηση και προσωπική εξέλιξη, πάντα όμως θα επιστρέφει στην Ελλάδα.

κείμενο | χαρά-ελευθερία ζέρβα
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης