R

e

j

e

c

t

e

d

P

h

o

t

o

g

r

a

p

h

y

image

Ζουμ στην αυθεντική ζωή. | Jindřich Štreit

Η σκοτεινή ομορφιά της τέχνης

Ο Jindřich Štreit είναι ίσως ο κυριότερος Τσέχος φωτογράφος.

_Κι αυτό επειδή είχε την οξύνοια και το καλλιτεχνικό μάτι να επικεντρωθεί στην σκληρή πλευρά της ζωής, στην καθημερινότητα της τσέχικης υπαίθρου. Αυθεντικές μορφές, σκληρές εικόνες και όμορφα στιγμιότυπα. Τα κλικ του φακού του μοιάζουν με ένα δυνατό μπιτ σε ένα σκοτεινό χιπ χοπ τραγούδι.

«Άρχισα να εκθέτω το έργο καλλιτεχνών που δεν είχαν τη δυνατότητα να εκθέσουν σε επίσημες γκαλερί εκείνη την περίοδο. Μεταξύ αυτών ήταν καλλιτέχνες από την Πράγα, που ενώ παρουσίαζαν έργα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτά είχαν απαγορευτεί στην Τσεχοσλοβακία. Τους καλούσα να έρθουν στο Sovinec και να παρουσιάζουν το έργο τους. Σιγά σιγά το μέρος αυτό έγινε μια όαση της underground culture.»
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονταν καθώς και οι δικές του φωτογραφίες πρόβαλαν την άσχημη εικόνα της Τσεχοσλοβακίας με αποτέλεσμα να μπει στο στόχαστρο της τότε κυβέρνησης. Με αφορμή μία έκθεση το 1982 συλλαμβάνεται από της αρχές και καταδικάζεται σε 10 μήνες φυλάκιση για δυσφήμηση της Δημοκρατίας και των Αρχών. Παράλληλα του απαγορεύουν να συνεχίσει να βγάζει φωτογραφίες, η φωτογραφική του μηχανή καθώς και όλες οι φωτογραφίες και τα αρνητικά τους κατάσχονται.

«Το να φωτογραφίζεις μια φωτιά ή μια απεργία είναι σίγουρα ελκυστικό. Το να φωτογραφίζεις όμως δυο ανθρώπους στο μεσημεριανό τους, αυτό είναι αληθινή τέχνη..»
Μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε να βγάζει φωτογραφίες παρά τις απειλές που δεχόταν. Μεγάλο μέρος του έργου του είναι οι καθημερινές στιγμές από τη ζωή στο χωριό Sovinec. Μένει μακριά από ειδυλλιακά τοπία και στέκεται κυρίως στους ανθρώπους. Οι πρωταγωνιστές των κάδρων του δεν είναι άγνωστοι, καθώς προσπαθεί να γνωρίζει κάτι για αυτούς πριν τους φωτογραφίσει. Οι άνθρωποι στις φωτογραφίες του σπάνια φαίνονται να ενδιαφέρονται για την ύπαρξη του συνεχίζοντας αμέριμνοι τις δραστηριότητές τους.

Πηγή