R

e

j

e

c

t

e

d

P

h

o

t

o

g

r

a

p

h

y

image

Ο κόσμος με τα μάτια ενός πουλιού

Η ομάδα 'AirPano'... πάνω απ’ τα σύννεφα

Είναι κι εκείνες οι στιγμές που παίζεις παιχνίδια με τον εαυτό σου, που δραπετεύεις στιγμιαία από το σήμερα κάνοντας μια γρήγορη βουτιά σ’ ένα φανταστικό χτες κι ένα αλλιώτικο αύριο, που κάθεσαι και σκέφτεσαι τι θα ήθελες να είσαι σε μια προηγούμενη ή μια επόμενη ζωή.

Τι θα’ θελες να ήσουν αν όχι αυτό που είσαι; Και πάνω σ’ αυτό το ερώτημα, όλοι λίγο πολύ έχουμε φλερτάρει με την ιδέα πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν ήμασταν πουλιά! Ποτέ ως τώρα δεν ανέλυσα το γιατί, απλά το μυαλό μου μούδιαζε και χανόταν μέσα στο ρόλο. Κι αν η απάντηση δεν είναι το ότι θα είχαμε πράγματα που ίσως σήμερα στερούμαστε, τότε δεν ξέρω ποια είναι. Πάντοτε, άλλωστε, επιζητάς αυτό που δεν έχεις. Είσαι χαμηλά, θα’ θελες να’ σουνα ψηλά. Σε πνίγουν ώρες ώρες οι κανόνες των ανθρώπων, ζηλεύεις την ελευθερία του ουρανού. Κουράστηκες να τρέχεις, θέλεις να πετάξεις.

Ο άνθρωπος προσπαθούσε να ξεφορτωθεί τη βαρύτητα πολύ πριν ακόμα κι από την ανακάλυψή της. Η στιγμή που ο Νεύτωνας είπε τα πράγματα με τ’ όνομά τους μπορεί να έθεσε τις βάσεις της μετέπειτα επιστημονικής προόδου, αλλά στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου δεν έκανε καμία απολύτως πρόοδο. Απλά έδωσε νούμερα σε κάτι που μέχρι πριν περιγραφόταν με συναισθήματα. Έχει πολλές κρυφές ομορφιές αυτή η γη, αλλά για κάποιο λόγο μόλις σηκωθεί το αεροπλάνο μοιάζει ομορφότερη. Κι αν αυτός είναι ο λόγος που πολλοί θα ήθελαν να τους κάτσει ένα πουλί στην κλήρωση της μετενσάρκωσης, θα δάγκωναν τις σάρκες τους από ζήλια αν μάθαιναν ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έγιναν πουλιά σ’ αυτή τη ζωή.

AirPano

Ο λόγος για την ομάδα “AirPano”, ένα «σμήνος» Ρώσων φωτογράφων που «πετάει» από μέρος σε μέρος και μας δείχνει τον κόσμο που βλέπουμε, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί. Το πολυβραβευμένο, μη κερδοσκοπικό πρότζεκτ αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη πηγή αεροφωτογραφιών στον πλανήτη, τόσο από πλευράς γεωγραφικής κάλυψης όσο κι από πλευράς καλλιτεχνικής και τεχνικής ποιότητας των εικόνων. Απαριθμεί πάνω από 2000 αεροφωτογραφίες από περισσότερα από 200 διαφορετικά μέρη του πλανήτη, φτάνοντας μέχρι το Βόρειο Πόλο, την Ανταρκτική, ακόμα και την εικόνα της Γης από τη στρατόσφαιρα.

Αυτό όμως που καθιστά το έργο τους πραγματικά μοναδικό – και κάνει απαραίτητο ένα κλικ στο site τους – είναι οι πανοραμικές εικόνες υψηλής ανάλυσης 360 μοιρών (!) με δυνατότητες να στρέψεις το βλέμμα σου όπου θέλεις και να κεντράρεις σε κάθε λεπτομέρεια. Κι εκεί στηρίζεται όλη η φιλοσοφία του πρότζεκτ τους. Ο συμβατικός τρόπος λήψης φωτογραφιών, ακόμα κι αυτών που στο μενού έχουν τον τίτλο “Panorama”, έχει τον περιορισμό της κορνίζας, σα να βλέπεις δηλαδή μια ταινία υπό τη ματιά που έχει επιλέξει να σου σερβίρει ο σκηνοθέτης. Όταν όμως θες να γίνεις πουλί, όταν θες να γευτείς τον αέρα ελευθερίας των πουλιών, τότε παίζεις με τους κανόνες των πουλιών, δηλαδή χωρίς καθόλου κανόνες και περιορισμούς.

Πηγή

Westerdok District |Amsterdam, Netherlands

AirPano

Cappadocia, Turkey

AirPano

Central Park | New York, USA

AirPano

Καταρράκτες Iguazu | Argentina

AirPano

Dubai Marina | Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

AirPano

Καταρράκτης Churun-meru (Dragon) | Venezuela

AirPano
AirPano

Barcelona, Spain

AirPano

Σαντορίνη, Οία, Ελλάδα

AirPano
AirPano

Arc de Triomphe | Paris, France

AirPano

Flamingo, Lake Bogoria | Kenya

AirPano
AirPano

Μετέωρα, Ελλάδα

AirPano

Lake Powell | Utah, Arizona, USA

AirPano

Lake Baikal, Russia

AirPano

Άγαλμα του Χριστού | Rio De Janeiro, Brazil

AirPano

Jokulsarlon Glacial Lagoon, Iceland

AirPano

Ανταρκτική

AirPano

The Summer Palace | Beijing, China

AirPano

Florence, Italy

AirPano

Grand Canyon, USA

AirPano

HalongBay ,Vietnam

AirPano

Saint Basil's Cathedral | Moscow, Russia

AirPano

Abbey Mont Saint Michel, France

AirPano