R

e

j

e

c

t

e

d

P

h

o

t

o

g

r

a

p

h

y

image

Ο πόλεμος των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικό

David Rochkind | 'Heavy Hand, Sunken Spirit'

Το αν το σινεμά δανείζεται από τη ζωή ή το αντίστροφο είναι ένα ερώτημα σύνθετο με απάντηση μεικτή. Εδώ τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει το πρώτο…

_Ο πόλεμος κατά των καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικό μοιάζει σαν ένας κύκλος που κανείς δεν ξέρει αν θα τετραγωνιστεί ποτέ. Η παλαιότερη παραοικονομία του περασμένου αιώνα βρίσκει τις απαρχές της στη δεκαετία του ’50. Τέσσερα τα πριγκιπάτα στο μεξικάνικο βασίλειο: Η οργάνωση «La Familia Michoacana» στην πολιτεία Μιτσοακάν, το καρτέλ των αιμοδιψών «Zetas», το καρτέλ «Sinaloa» και ο όμιλος του Κόλπου, ενώ πολλά είναι τα καρτέλ-δορυφόροι με μικρότερα κομμάτια της πίτας, όπως οι «Norteños» (Βόρειοι) και το καρτέλ του Χουαρέζ και το καρτέλ της Tijuana. Με όπλο τη συνεργασία μεταξύ τους και την πηχτή διαφθορά του πολιτικού συστήματος κινούν ακλόνητα τα νήματα όλου του Μεξικό.

Γύρισε όμως ο τροχός κι οι βαρόνοι του «κοινού μυστικού» τσακώθηκαν στα τέλη του 2006, όταν ο νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν ορκίστηκε να πατάξει τη δράση της μαφίας της ντρόγκας με κάθε τρόπο.Με 6.500 στρατιώτες κι ένα μελετημένο σχέδιο που πυροδότησε βεντέτες ανάμεσα στους άλλοτε συνεργάτες, έσπασε τη συνοχή τους κι έσπειρε μια γάγγραινα που κατατρώει τις ίδιες τις σάρκες της. Ο πόλεμος ανάμεσα στα καρτέλ του τζίρου δισεκατομμυρίων δολαρίων κοκκινίζει μέρα με τη μέρα και μέσα σε 8 χρόνια τα θύματά του ξεπερνούν τις 50.000, αριθμός που ξεπερνάει ακόμα και αυτόν των θυμάτων της Μεγάλης Μεξικάνικης Επανάστασης Ανεξαρτησίας. Διαμελισμένα πτώματα, απαγωγές, τόνοι μολυβιού, χωμάτινοι λόφοι στην έρημο και κάσες ενήλικων και μη συμμοριτών συνθέτουν το πορτραίτο ενός εμφυλίου που το τέλος του είναι ακόμα μακρυά.

Μπορεί η χολιγουντιανή εμπειρία που έχουμε για τα καρτέλ του Μεξικό να μην απέχει πολύ απ’ την πραγματικότητα, μπορεί να «καλλωπίζεται» από πλάνα και μουσική γεμάτα αδρεναλίνη, η δύναμη όμως μιας αληθινής εικόνας δεν συγκρίνεται με τίποτα και προκαλεί πραγματική ανατριχίλα. Ο διεθνούς φήμης αμερικανός φωτογράφος David Rochkind, στο πρότζεκτ του με τίτλο "Heavy Hand, Sunken Spirit", απαθανατίζει με απόλυτη ζωντάνια τις νύχτες του τρόμου και του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, θέλοντας να δώσει μια γεύση απ’ τις κοινωνικές πληγές και τις συνέπειες του πολέμου των καρτέλ στο μεξικάνικο λαό.

Πηγή