R

e

j

e

c

t

e

d

P

h

o

t

o

g

r

a

p

h

y

image

Τα παιδιά και τα παιχνίδια τους

Ο παγκόσμιος χάρτης της παιδικής ηλικίας

Μπορεί φαινομενικά να αποτελούν απλά πλαστικά κατασκευάσματα και συνθετικές γούνινες υπάρξεις, ωστόσο, αποτελούν ορόσημο της παιδικής ηλικίας και χαρακτηριστικό «σύνορο» μεταξύ των πολιτισμών.

Τα παιχνίδια παίρνουν ζωή και αποκτούν νόημα μέσα στα χέρια των παιδιών, τα οποία τα διαλέγουν σύμφωνα με παράγοντες γεωγραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς και πολιτιστικούς.

Αυτό αποδείχθηκε μέσα από τη φωτογραφική αναζήτηση της Gabriela Galimberti, και μετά από έρευνα δυόμιση χρόνων και φωτογραφίες αγοριών και κοριτσιών από 58 χώρες. Πριν από κάθε φωτογράφηση, η Galimberti περνούσε όλη τη μέρα με τις οικογένειες των παιδιών. Σε πολλές περιπτώσεις, το τι έκαναν τα παιδιά με τα παιχνίδια τους αντικατόπτριζε τις ανάγκες και την πραγματικότητα της κουλτούρας τους. Στη Ζάμπια, για παράδειγμα, και σε ένα χωριό χωρίς ηλεκτρισμό, αρκούσε ένα κουτάκι από γυαλιά ηλίου που έπεσε από ένα φορτηγό για να μετατραπεί αμέσως σε πολύτιμο παιχνίδι και όλα τα παιδιά μαζί να παίξουν το «μαγαζί».

Από την Ινδία μέχρι την Ισλανδία και από την Κίνα μέχρι το Μαλάουι, παιδιά επιδεικνύουν τα πιο πολύτιμα αποκτήματά τους επί γης. Οι επιλογές τους δεν έχουν καμία σχέση με αγνές προσωπικές προτιμήσεις. Αντίθετα, έχουν βαθιά χωμένες τις ρίζες τους σε κοινωνικές νόρμες και στο φύλο των παιδιών.

Henry, 5 ετών, Καλιφόρνια

Maudy, 3 ετών, Ζάμπια

Julia, 3 ετών, Αλβανία

Abel, 4 ετών, Μεξικό

Talia, 5 ετών, Αλγερία

Pavel, 5 ετών, Ουκρανία

Reania, 3 ετών, Μαλαισία

Shotaro, 5 ετών, Ιαπωνία

Chiwa, 4 ετών, Μαλάουι

Enea, 3 ετών, Κολοράντο