R

e

j

e

c

t

e

d

P

h

o

t

o

g

r

a

p

h

y

image

'Παιχνίδια Πολέμου' από τον Brian McCarty

Ο πόλεμος, η τέχνη και η θεραπεία

Μπορεί χιλιομετρικά να βρίσκεται -σχετικά- μακριά από εμάς, αλλά χιλιάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με την καταστρεπτική δύναμη του πολέμου.

Ο φόβος, η απώλεια της οικογένειάς τους και η μάχη για επιβίωση τους στέρησαν τα όνειρα, τις επιθυμίες και το ξέγνοιαστο παιχνίδι τους.

Η λέξη «πόλεμος» φέρνει στο μυαλό εικόνες με στρατιώτες, εκρήξεις, αιματοχυσίες, σφαίρες... Στο μυαλό όμως του Αμερικανού φωτογράφου Brian McCarty, έρχονται τα παιχνίδια. Από το 2011 ταξιδεύει σε περιοχές, όπως το Ισραήλ, το Αφγανιστάν, Λωρίδα της Γάζας, η Συρία, που πλήττονται από την φρίκη του πολέμου. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του συναντάει πολλά παιδιά και τους ζητάει να ζωγραφίσουν ό,τι έζησαν, ό,τι θυμόντουσαν από τον πόλεμο. Με τη βοήθεια των παιχνιδιών προσπαθεί να αναπαραστήσει αυτές τις εικόνες και να παρουσιάσει τον πόλεμο μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών. Το φωτογραφικό project που ετοίμασε ονομάζεται “WarToys” – “Παιχνίδια Πολέμου”.

“Πάντα είχα πάθος με τα παιχνίδια. Όταν υποτίθεται ότι έφτασε η ώρα να μεγαλώσω και να σταματήσω να παίζω μαζί τους, τα παιχνίδια έγιναν το θέμα της ερασιτεχνικής φωτογραφικής μου πορείας. Είναι πάντα μαγικά για εμένα. Τα παιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να είναι ενήλικες και να υπενθυμίζουν στους ενήλικες να σκέφτονται σαν παιδιά. Το project “WarToys” προσπαθεί να δει τον πόλεμο από την προοπτική των παιδιών που τον βιώνουν καθημερινά. Επειδή οι γνωστικές ικανότητες αναπτύσσονται γρηγορότερα από την εκμάθηση της γλώσσας, τα παιδιά μοιράζονται τις εμπειρίες τους και αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους με έμμεσες μεθόδους επικοινωνίας, όπως είναι η τέχνη και τα παιχνίδια.”

Ο φωτογράφος συνεργάζεται με διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις με αποτέλεσμα, μέσω της έκφρασης, η διαδικασία αυτή να αποτελεί θεραπεία για τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτήν.

Πηγή